Kapad lastbil i Eskilstuna krockade med bilar: Polisen förberedda med förstärkningsvapen

Foto: Mika K
  • Torsdag 1 jun 2017 2017-06-01
E-post

ESKILSTUNA Polisen har förberett sig med förstärkningsvapen i Eskilstuna efter att en stulen lastbil krockat med flera bilar, något som påminner om terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm. – Vi vet inte vem som gjort detta och varför, säger polisens presstalesman Fredrik Kliman.

Klockan 10.46 larmas polis med anledning av att en lastbil kört in i flera bilar i Eskilstuna. Föraren, som uppges vara en man enligt polisens hemsida, fortsatte färden ett kort stycke innan han lämnade lastbilen som konstaterats vara stulen. Händelsen fick polisen att inleda en större insats, inte minst då händelseförloppet påminde starkt om vad som hände på Drottninggatan i Stockholm när en misstänkt terrorist använde en lastbil för att meja ner människor.

Men det oavsett vad syftet med att stjäla lastbilen var bedömde polisen att det krävdes en ordentlig insats då föraren var en fara för allmänheten. Det berättar polisens presstalesman Fredrik Kliman för Nyheter Idag.

– Om man stjäl en lastbil och kör riktigt dåligt så man träffar andra fordon, då finns det risk för att någon råkar komma i vägen och bli skadad. Syftet vet vi inte förrän vi fått tag på den person som kört lastbilen.

– I och med att lastbilen är stulen, man har kört den på ett riktigt dåligt sätt som gör att någon skulle kunna bli skadad, då är det en fara för allmänheten bara att man kör dåligt. Sen om den här personen påverkad eller i dåligt skick rent allmänt, då kan det vara orsaken så att säga. Vi vet inte vem som gjort detta och varför.

Polisen konstaterar att lastbilen stals vid 06.30-tiden och innehöll tvätt från ett hotell. Det finns även uppgifter om att lastbilen har synts i Årby tidigare under dagen där den kört över tolv cyklar. Vagnar med tvätt har även hittats vid en rondell i Årby.

Nationella bombskyddet tillkallades till Eskiltuna och en avspärrning runt lastbilen upprättades. Men något misstänkt farligt föremål har inte påträffats i lastbilen, meddelar polisen på sin hemsida klockan 16.54. I ytterligare en uppdatering klockan 17.10 meddelar polisen att de kommer ha en ökad synlig närvaro i Eskilstuna som en del i myndighetens trygghetsskapande arbete. Ingen misstänkt gärningsman har ännu påträffats av polis, däremot har polisen fått en mängd uppgifter och vittnesmål från allmänheten.

Kliman bekräftar för Nyheter Idag att en del poliser i Eskilstuna bär förstärkningsvapen. Men varför polisen går så långt med insatsen vill han inte ge något tydligt svar på.

– Förstärkningsvapen har vi bara när det anses vara nödvändigt att ha det. Alla kommer inte att ha förstärkningsvapen.

Men om några har förstärkningsvapen måste det väl anses finnas viss nödvändighet?

– Ja precis, men hur många de är och var de är, det vet faktiskt inte jag. Men till största delen handlar det här om att skapa trygghet i centrala Eskilstuna och vi ser inte nu att det finns något omedelbart hot på något sätt, säger Kliman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag