KD om det ökade stödet: ”Människors liv det handlar om”

Foto: Pressbild
  • Lördag 4 sep 2021 2021-09-04
E-post 189

Kan Kristdemokraterna vara en joker inför valet om ett år? I senaste Sentiomätningen för augusti månad sticker KD ut med en förändring utanför felmarginalen som nu ger partiet ett stöd om 7,8 procent. Nyheter Idag har talat med Peter Kullgren, partisekreterare i KD. – Vi har lyckats hålla huvudet kallt och fötterna i backen och trampat på vad gäller våra viktigaste frågor, säger han.

Nyligen berättade KD att partiet kommer satsa extra på landsbygden, eller ”hjärtlandet” som partiet själva kallar det. Och nyheten toppades med att Staffan Danielsson, med lång bakgrund i Centerpartiet, nu byter lag och kommer bistå partisekreteraren Peter Kullgren i landsbygdsfrågor.

Nyheter Idag har talat med Kullgren som är glad över att Kristdemokraterna går fram i den senaste opinionsmätningen från Sentio. Samtidigt understryker han att enskilda mätningar ska tas med en nypa salt.

– Vi har haft en tid där det varit brutalt hårt ansatta medialt. Vi har lyckats hålla huvudet kallt och fötterna i backen och trampat på vad gäller våra viktigaste frågor. Vi går in trygga i valrörelsen, säger han.

Inte minst har partiledaren Ebba Busch fått stor medial uppmärksamhet för en fastighetsaffär som sedan mynnat ut i en öppen konflikt. Det har tagit fokus från politiken vilket stundtals skapat uppförsbacke för partiet. Men Kullgren förklarar att verkligheten alltid gör sig påmind och menar att nuvarande regering misslyckas med att styra landet. Något som vanligt folk allt mer ser i sin vardag.

– Det är uppenbart att Sverige behöver en ny regering. Det känns som att kriserna avlöser varandra. Cementkris, elkris och skjutningarna. Vi har gängkriminalitet och sjukvårdsköer.

Rekryteringen av Danielsson och lanseringen av fokus på ”hjärtlandet” kan ses som en fortsättning på den tidigare devisen om ”verklighetens folk”. När det begreppet lanserades skapade KD stor debatt där de i någon mån även positionerade sig i klassfrågor. Och det är en liknande linje som partiet åter slår in på.

– Vi fick väldigt stort genomslag när vi lanserade vad vi kallar ”hjärtlandet”. Jag tror vanligt folk förstår vad vi pratar om. Det är mycket ensidigt fokus på storstäderna. Med hjärtlandet menar vi inte bara landsbygd utan mindre orter och städer runt om i landet. Vår paroll är ”hela Sverige ska fungera”.

Hur skulle du beskriva KD idag? Är ni ett parti för kyrktanter?

– Vi är ett parti som tydligt står till höger men som har stort fokus på sociala frågor.

Många skulle nog säga att ni är ett tuffare parti idag än under förra partiledaren. Är ni det?

– Jag tror att det som blivit tuffare är verkligheten. Vi har skjutningar och sprängningar nästan dagligen. När vi har ett samhälle som är tuffare måste också politiken bli tuffare. Men bakom det står mjuka värderingar. Det är människors liv det handlar om, oavsett om det är i vårdkön eller förorten. De politiska förslagen måste bli tuffare.

De problem Peter Kullgren tar upp är långt ifrån nya. Den ökande kriminaliteten är en trend som hållt i sig under flera år, men trots det misslyckas samhället att stävja utvecklingen. Trygghet har blivit en högt värderad fråga hos väljarkåren. Och det är ingen hemlighet vad det beror på, menar Kullgren.

– Vi har ett för klent ledarskap som inte kan ta hand om de problem som finns, säger han i telefonen.

Fakta: Peter Kullgren

Född och uppvuxen i Värmland och bor i dag i Karlstad. Är 40 år gammal och arbetar som partisekreterare i Kristdemokraterna.

Politiskt aktuell i och med värvningen av Staffan Danielsson som tidigare var centerpartist.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag