KD-topp kallar till krismöte: ”Migrationsdebatten har varit för dominant”

Det går tungt för KD. Här partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Flickr
  • Lördag 21 jul 2018 2018-07-21
E-post 301

STOCKHOLM Nästan hälften av KD:s mest trogna väljare vill inte rösta på partiet längre. Det visar en undersökning av den kristna tidningen Dagen. Nu kallar KD:s biträdande partisekreterare Peter Kullgren till krismöte. ”Vi behöver titta närmare på det här och fundera över vad vi kan göra åt situationen”, säger han.

Väljarflykten från Kristdemokraterna fortsätter. I Sifos junimätning var stödet rekordlågt – 2,4 procent. Och i en undersökning av Dagen, som tillfrågat 975 personer på sommarens kristna konferenser, framgår det att bara 41 procent skulle rösta på KD om det vore val i dag. För fyra år sedan var den siffran 70 procent.

– Vi behöver titta närmare på det här och fundera över vad vi kan göra åt situationen. Men när debatten breddas kommer det gynna oss, migrationsdebatten har varit för dominant, säger KD:s biträdande partisekreterare Peter Kullgren.

Marja Lemne, statsvetare på Stockholms universitet, tror att det är en stramare asylpolitik som skrämmer bort partiets kärnväljare. Denna åsikt delas även av riksdagsledamöter inom Kristdemokraterna själva, enligt Dagen.

– Ja, absolut. Det kan vara så att vi har förlorat på den politiken. Men flyktingpolitik kan inte bara grundas på någon känsla, säger en anonym källa inom partiet.

Dagen: I vilken mån kan den grunda sig på medkänsla då?

– Vi har länge drivit på för familjeåterförening för flyktingar och att vi ska återinföra ”synnerligen ömmande skäl” som grund för att få stanna i Sverige, men vad jag kan se har vi inte tjänat på det, säger källan.

Peter Kullgren håller dock inte med om att det är fel på asylpolitiken.

– Det handlar mer om att vi måste få ut våra hjärtefrågor, de vi är bäst på, återigen, säger Kullgren och syftar främst på vård och omsorg.

Han ser det inte som ett alternativ att KD åker ur riksdagen i höst.

– Det kommer vi inte göra. Kristdemokraterna gör alltid en bra valspurt och det kommer vi göra även i år. Vi räknar med att förbättra vårt resultat från förra valet, och få över 4,6 procent av rösterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag