KD:s valanalys: ”Retoriken i migrationsfrågan var ofta tuffare än den faktiska politiken”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 4 apr 2019 2019-04-04
E-post 221

Det finns en ”stor diskrepans” mellan Kristdemokraterna och en stor del av partiets väljare i flyktingpolitiken, enligt Kristdemokraternas egen valanalys.

”En majoritet av både partiets väljare och de potentiella väljarna tycks föredra en mer restriktiv flyktingpolitik medan partiet lägger fram förslag om en mer generös politik på området” konstaterar valutvärderingsgruppen och nämner partiets förslag om familjeåterförening, temporöra uppehållstillstånd och införande av särskilt ömmande skäl.

– Sjukvården var den enskilt viktigaste frågan till varför människor valde att lägga sin röst på KD. Det är samtidigt tydligt att dagens KD-väljare identifierar sig som mer höger än i tidigare val och förespråkar en stramare linje kring invandring, integration och rättspolitik, säger Erik Slottner, borgarråd i Stockholm och ordförande i Kristdemokraternas valutvärderingsgrupp.

Under valrörelsen har KD undvikit konflikten genom att flytta fokus från migration till integration, där partiets tuffa retorik stämde bättre överens med verkligheten. Allt enligt KD:s egen valanalys, som rekommenderar fortsatt fokus på integration.

– Så kunde KD kombinera tuff retorik med liberal politik i migrationsfrågan
– Analysen: Stramare migration kommer locka fler väljare
– Tuffare tag i rättspolitiken?
– Rekommendationen: sluta särbehandla SD men fortsatt samarbete med Alliansen

Bli Plus-medlem och läs mer om KD:s valanalys.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag