Kemikaliefabrik exploderade nära Houston

Foto: Youtube
Foto: Youtube
  • Torsdag 31 aug 2017 2017-08-31
E-post 0

USA En kemikaliefabrik nära Houston, Texas, skakades tidigt på torsdagsmorgonen av flera explosioner. Explosionerna utlöstes av att fabriken översvämmats av vatten i samband med orkanen Harvey, skriver AP.

Explosionerna var väntade och de fabriksanställda hade evakuerats i god tid innan de inträffade. Anledningen var att det fanns organiska peroxider i fabriken, en grupp mycket reaktiva kemikalier som behövde hållas nedkylda för att förbli stabila.

Men när Harvey drog in över Texas slogs strömmen ut och när fabriken översvämmades av vatten slutade även reservaggregaten att fungera. Därför var man förberedda för att peroxiderna skulle komma att utlösa explosioner.

Ingen ska ha kommit till allvarlig skada vid explosionerna och enligt miljömyndigheten EPA har de heller inte gett upphov till utsläpp av några giftiga ämnen. Myndigheten övervakar emellertid situationen, inte minst eftersom andra mer giftiga kemikalier finns i fabriken. Dessutom väntas fler behållare med organiska peroxider explodera.

Myndighetsrepresentanter säger samtidigt att röken från explosionerna är frän och irriterande och boende inom en radie av 2,5 kilometer från fabriken har sedan tidigare evakuerats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag