Knallskott mot polis i Rinkeby – ”Det är inte första gången kanske”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 22 aug 2016 2016-08-22
E-post

SVERIGE Polis möttes av knallskott när de ryckte ut till Rinkeby tunnelbanestation efter rökutveckling på ett tåg.

Vid 18.30-tiden på måndagen nåddes räddningstjänsten av ett larm om rökutveckling på ett tunnelbanetåg i Rinkeby. Polis kom till platsen för att spärra av stationen medan räddningstjänsten gick in för att se vad röken berodde på.

Kort efter polisens ankomst började stämningen på torget förändras, och kort därpå kastades tre kraftiga smällare mot polisen, rapporterar Aftonbladet.

Nyheter Idag har talat med Anders Mattson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Hur snabbt hände det här? Hade polisen stått där länge?

– Ofta där ute blir folk snabbt nyfikna så där… Vi ska se, 18.33 kom larmet in, 18.40 skriver man att det var ”mycket folk på plats”, och sen 18.42 var det ”väldigt mycket folk på torget”. 18.57 kastas det knallskott i närheten av en patrull.

Aftonbladet beskriver det också som knallskott. Vad är det egentligen?

– Ja, vad Aftonbladet menar med knallskott vet jag inte, men det är sådana varianter som kastas vid fotbollsmatcher. Det är kraftigare smällare liksom.

Vad kan hända om ett knallskott hamnar nära en?

– Hörselskador är ju en stor risk, det händer titt som tätt, men det beror ju också på vad som kastas.

Enligt Aftonbladet, som citerar Eva Nilsson, presstalesman vid Stockholmspolisen, klarade sig poliserna tack vare att de hade öronproppar. Att ingen kunde gripas berodde på den stora folkmängden. Poliserna ska ha sett varifrån smällarna kom, men inte vem som kastade.

Att poliserna hade öronproppar, hade de väntat sig något sånt här?

– Det är inte första gången kanske det kastas smällare mot polisen i det där området direkt, så det vet jag inte om de har… eller fått någon känsla av… Nej, det vet jag inte.

Gjordes något försök att göra ett ingripande mot dem som kastade?

– Man har ju inte frihetsberövat någon i varje fall. Vad man har gjort på plats är för mig okänt. Jag har skrivit upp det som våld mot tjänsteman i alla fall, avslutar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag