Kommundirektör anlitar mentor till sig själv – för 20 000 kronor per dag

Foto: Flickr
  • Onsdag 2 okt 2019 2019-10-02
E-post 655

LULEÅ Mikael Lekfalk, kommundirektör i Luleå, har tagit in en konsult som ska utveckla hans ledarskap – för 20 000 kronor per dag på skattebetalarnas bekostnad. Det avslöjar SVT Nyheter.

Mikael Lekfalk träffar konsulten 1,5 dagar i månaden till en kostnad på 30 000 kronor. Mentorn får alltså 20 000 kronor för en dags arbete.

Avtalet gäller från juni i fjol fram till årsskiftet 2019. För skattebetalarna landar notan på 570 000 kronor, och då ska man även betala för resor och logi inom Sverige.

Summan motsvarar vad det skulle kosta att driva nedlagda Karlsviks förskola i nästan ett år. Men Mikael Lekfalk, som själv tjänar drygt 107 000 kronor i månaden, tycker att den hjälp han får är värd varenda krona.

– Det kostar pengar med en bra rådgivare, absolut, säger han till SVT.

Luleå kommunkoncern genomgår en stor förändring just nu, menar han. Under de kommande åren ska man göra mångmiljonbesparingar på kommunens verksamhet.

– I min värld är det otroligt värdefullt att ha externa ögon som kommer in och tittar och hjälper oss med hur vi gör det på bästa sätt, säger Lekfalk.

– Det är inget beslut som jag tycker är felaktigt, utan jag står verkligen för det.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag