Kommunen reserverar fjärdedel av lägenheterna till nyanlända – Politiker möter hatstorm

Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 17 aug 2017 2017-08-17
E-post

LULEÅ Kommunpolitiker i Luleå möter kritik och hat efter beslut om att reservera 25 procent av det kommunala bostadsbolagets lägenheter till nyanlända. – Det är mycket obehagligt. Efter tisdagens mejl och telefonsamtal är det lätt att tappa tron på mänskligheten. Skönt att de goda krafterna är större, säger Yvonne Stålnacke 

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå Kommunen har fattat beslut om att 25 procent av, det kommunala bostadsbolaget, Lulebos lägenheter ska reserveras för nyanlända.

Förslaget möter kritik från medborgare och politiker.

– Det är många Luleåbor som hört av sig och varit upprörda över beslutet att låta nyanlända gå före i bostadskön då det är stor bostadsbrist i Luleå, säger Anders Josefsson (M), till SVT Norrbotten.

Josefsson tycker att Lulebo kan hjälpa till men att man inte behöver avvara så mycket som var fjärde lägenhet.

Luleå styrs av Socialdemokraterna. Yvonne Stålnacke (S), kommunstyrelsens ordförande, uppger sig ha blivit bombarderad av arga och hatiska mejl. Telefonsamtalen har fått henne att inse att det är lätt att tappa tron på mänskligheten.

– Det är mycket obehagligt. Efter tisdagens mejl och telefonsamtal är det lätt att tappa tron på mänskligheten. Skönt att de goda krafterna är större, säger Yvonne Stålnacke (S), till SVT Norrbotten. 

Många som hört av sig till de ansvariga politikerna anser att det är diskriminering att låta nyanlända gå före i kön.

Kommunstyrelsens vice ordförande, Niklas Nordström, anser att det är rent svammel att hävda att bostadsreservationen för nyanlända skulle vara någon form av diskriminering av de som inte får gå före i kön.

Nyheter Idag söker Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström för vidare kommentarer om det hela.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag