Kommunist åtalas – arrangerade demonstration under pandemin

Bild: Proletären
  • Tisdag 8 feb 2022 2022-02-08
E-post 93

GÖTEBORG Kommunistiska Partiets partisekreterare Filip Astvald åtalas för brott mot ordningslagen, efter han stod som arrangör för partiets möte på Götaplatsen i Göteborg den 1 maj förra året, då ett 30-tal personer samlades i protest mot pandemilagens inskränkningar av mötes- och demonstrationsfriheten. 

Rättegången mot Filip Astvald inleddes den 3 februari, och dom väntas på torsdagen. Astvald säger till Nyheter Idag att han har gott hopp inför torsdagens dom.

– Jag tycker vi argumenterade väl för vår sak i rätten, och visade varför vi inte tyckte det var brott mot ordningslagen. Det var ju det vi åtalades för, det var ju inte för brott mot pandemilagstiftningen utan för att vi inte hade sökt tillstånd.

Varför sökte ni inte tillstånd?

– Vi ansåg att vi inte behövde det. Det var en opinionsyttring, vi hade inte utlyst en allmän sammankomst eller bjudit in allmänheten, utan vi hade uppmanat folk att sitta framför Youtube och Facebook och kolla på det.

Hur ser ni på argumentet att man inte ens borde ha församlats under pandemin på grund av risken för smittspridning?

– Vi har ju ansett att det är rimligt att det införs vissa restriktioner i samhället, men när det gäller yttrandefriheten och mötesfriheten så har vi varit emot de inskränkningarna. Sedan tror vi att det går att anordna smittsäkra demonstrationer och möten med fler än åtta personer, vilket var vad som gällde 2021.

Resten av vänstern har ju varit väldigt lydiga under pandemin. Borde fler ha protesterat och agerat som ni har gjort?

– Ja, att försvara yttrandefriheten och mötesfriheten tycker vi är väldigt viktigt. Sedan så har väl jag sett lite olika åsikter inom vänstern i hur man ska se på de här inskränkningarna som har varit kring just mötes- och yttrandefriheten, så jag håller inte riktigt med om att det varit så samstämmigt för de här restriktionerna.

Ja, det har ju diskuterats, det har jag också sett, men det är ju få som har agerat, som ni har gjort.

– Ja, det har du rätt i.

För det är ju en grupp som har protesterat mot just restriktionerna, och det är den så kallade ”frihetsrörelsen”, som bland annat anklagats för kopplingar till högerextremism. Samtidigt har de varit väldigt framgångsrika med att samla människor till sina demonstrationer. Är det här en förlorad chans för vänstern att samla folk för yttrandefrihet och mötesfrihet, att man inte agerat lite tuffare?

– Ja, visst. Eller ”agerat tuffare”, vi tycker ju så klart att fler i vänstern skulle ha stått upp för yttrandefriheten och yttrandefriheten och mötesfriheten, som vi gjorde på första maj.

Läs även: Ledde coronademonstrationen – vill sjunga segersånger med Danny Saucedo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag