Kommunkrisen: Motala sänker temperaturen på äldreboenden

  • Tisdag 24 sep 2019 2019-09-24
E-post 743

MOTALA Det blir en kylig vinter på äldreboenden i Motala, rapporterar Aftonbladet.  För att spara pengar har kommunen nämligen bestämt sig för att sänka inomhustemperaturen med tre grader på äldreboendena. Dessutom diskuterar man att dra in det varma kvällsmålet.

Det är tekniska servicenämnden i Motala, som ansvarar för lokaler, måltider och städning, som måste spara drygt fem miljoner i år. En åtgärd blir att sänka temperaturen på kommunens äldreboenden med tre grader, från 23 till 20. Men Motalabor som Aftonbladet talat med är kritiska mot åtgärden.

– Det är inte bra att sänka värmen, vi gamla behöver ordentlig värme, säger  87-årige Motalabon Hans Adolfsson till Aftonbladet.

Även Pia Höög, 60, är kritisk till kommunens neddragningar på de äldres bekostnad.

– Som det ser ut nu skulle jag hellre se att de höjde skatten med en krona. Du kan ju inte dra ned värmen i äldreboenden, gamla behöver den värmen. Men det är väl ingen som är beredd att betala lite mer skatt för servicen, säger Höög.

Läs även: Louise Erixon (SD): ”Det behövs ett kommunalt uppror”

Besparingarna får även kritik på politisk nivå, där vänsterpartisten Rebecca Roxvret menar att politikerna istället borde sänka sina egna arvoden.

– Det vill man inte ens diskutera, det tycks vara en fredad zon. Men ska vi vända på varenda krona så bör det även gälla oss politiker, säger Roxvret.

Förvaltningschefen Fredrik Feldt tonar dock ned den planerade åtgärden.

– Det är ingen positiv reaktion, det kan jag lugnt säga. Men det handlar inte om att dra ned till 16-17 grader utan att minska från dagens 23 till cirka 20 där normen för vad man kan kräva i en bostad går. Men många tycker ju att även 20 grader är kallt, säger Feldt.

Kommunen har redan sänkt inomhustemperaturen i kommunhuset där Feldt själv arbetar.

– Det finns personal här som tycker att det är för kallt på vintern. Och vi har väl runt 20, säger Feldt.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag