Körde på parkeringsvakt – döms till fängelse

  • Fredag 4 feb 2022 2022-02-04
E-post 444

LINKÖPING När parkeringsvakten gick fram för att prata med föraren av en bil som stod olovligt parkerad svarade föraren med att starta bilen och göra en skarp sväng för att träffa parkeringsvakten som fick bilen på foten och smalbenet skrapat. Nu döms föraren till ett års fängelse.

Det var en dag i slutet av december 2020 som en parkeringsvakt fick syn på en bil som stod parkerad utanför en restaurang på en gata där det rådde parkeringsförbud. Han väntade en stund för att se om det var någon som höll på att lasta i eller ur någonting, och efter ett par minuter dök restaurangens ägare upp och satte sig i bilen.

Parkeringsvakten gick emot bilen och vinkade för att påkalla förarens uppmärksamhet, men istället för att ta en diskussion valde föraren att göra något helt annat.

– Fordonsägaren hoppar bara in i sin bil och jag ser hur han vrider däcken fullt åt höger medan jag står vid högra sidan av bilen. Han bara kör rakt på mig, däcket går upp på smalbenet. Jag känner hur jag har vikten av bilen på mitt ben, säger parkeringsvakten i förhör.

Efter några sekunder backar restaurangägaren, kliver ur bilen och frågar den chockade parkeringsvakten varför denne slängde sig på bilen.

– Då svarar jag ”du körde ju på mig”. Han hånlog mot mig när han hade backat av från mitt ben. Han svarar inte och bara går tillbaka sin bil och kör iväg. Jag hade så jäkla ont och trodde han skulle köra på mig igen när han hoppade tillbaka in i bilen, säger parkeringsvakten i förhör.

Av en ren slump skedde allt detta inför ögonen på två operatörer vid Polisens regionledningscentral som följde händelsen i realtid via en övervakningskamera, och föraren  grips inom kort.

Föraren menar att han inte kunde se parkeringsvakten ordentligt och att han var tvungen att göra en skarp sväng för att komma ut med bilen, men båda dessa invändningar motsägs av övervakningsfilmen. Föraren hävdar också att han skulle ha frågat den påkörde parkeringsvakten om han skulle ringa Polisen och fått till svar att han istället skulle åka därifrån, men till det sätter tingsrätten föga tilltro.

Restaurangägaren döms nu till ett års fängelse för grovt våld mot tjänsteman och smitning från olycksplats.

Läs även: 18-åring åtalas för strypgrepp mot poliskvinna

Läs även: Man gick till bajsattack mot poliser: ”Väldigt dålig i magen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag