Korruptionsgranskande journalist mördad och våldtagen

Foto: MilaNikol/Wikipedia
  • Onsdag 10 okt 2018 2018-10-10
E-post 225

BULGARIEN Journalisten Viktoria Marinova hittades under lördagen brutalt mördad och våldtagen i en park nära den i den bulgariska staden Ruse. Nu väcks misstankar om att Marinova är ytterligare en i den långa rad av journalister som mördats på grund av sin granskning av politisk korruption, skriver Washington Post.

Marinova var programledare för den bulgariska tv-kanalen TVN:s nysatsning Detector med fokus på politik och korruption. Detector hann bara sändas en gång och rapporterade om hur ett nätverk av bulgariska företag förskingrar EU-bidrag kort tid innan Marinova mördades.

Den bulgariska polisen vill inte officiellt knyta mordet till några politiska motiv men manar till tålamod för utredningens gång. Inte heller Bulgariens inrikesminister Mladen Marinov – som visserligen fördömer mordet – vill medge att det skulle finnas politiska motiv bakom:

– Detta enbart rör sig om våldtäkt och mord, säger han enligt Washington Post.

Nu höjs röster från högt uppsatta positioner inom EU som drar slutsatsen att mordet utgör en varningssignal till journalister om att inte gräva för djupt i den politiska korruptionen.

– Återigen faller en modig journalist i kampen för sanningen och mot korruptionen, säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans om mordet enligt Washington Post.

Transparancy International klassar Bulgarien som ett av Europas mest korrupta länder och Reportrar utan gränser rankar Bulgarien på 111:e plats på sitt pressfrihetsindex.

Bulgarisk polis har gripit en misstänkt för mordet som ska hållas i 24 timmar för förhör. Den misstänkte är rumänsk medborgare men med ukrainskt ursprung. Mannen har dessutom enligt uppgifter från den bulgariska polisen ett moldaviskt pass, skriver BBC.

Läs även: Här filmar journalistmördaren sitt eget dubbelmord – Postar videon på Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag