Kostnaden för hantering av kommunernas ersättningar för asylmottagning: 300 miljoner

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Onsdag 3 maj 2017 2017-05-03
E-post

SVERIGE 300 miljoner kronor, eller motsvarande 620 årsarbetskrafter. Så mycket kostar det staten enbart att hantera kommunernas ansökningar om ersättning för mottagning av asylsökare. Det berättar riksrevisionen i en ny rapport.

Under 2016 betalade Migrationsverket mer än 35 miljarder i ersättningar till kommuner och landsting för flyktingmottagande. För kommunernas del fick de drygt 20 miljarder i ersättning för asylsökande och ytterligare ungefär 12 miljarder för nyanlända.

Men bara att hantera alla pengar som ska delas ut till kommunerna är kostsamt i sig. Det berättar Riksrevisionen i en ny rapport där ersättningssystemet kritiseras.

– Under 2016 sysselsatte hanteringen av ansökningarna från kommunerna ungefär 620 årsarbetskrafter till en uppskattad kostnad av drygt 300 miljoner kronor – för att flytta pengar mellan Migrationsverket och kommunerna, säger riksrevisor Helena Lindberg.

En av orsakerna till de höga kostnaderna uppges bero på att de 190 000 olika ansökningarna om ersättning inkom via vanlig postgång. Migrationsverket saknar helt enkelt digitala lösningar för kommunerna som vill ansöka om ersättning. Denna omständighet bidrar till att hanteringen blir extra dyr, konstaterar Riksrevisionen.

Vidare föreslår Riksrevisionen att ansökningsförfarandet är överdrivet detaljerat och att många ersättningar kan betalas ut schablonmässigt. Även syftet med ersättningarna kan bli tydligare, konstaterar Riksrevisionen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag