Kriminolog om skjutningarna: Sverige sämst i Västeuropa

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 12 Nov 2019 2019-11-12
E-post 451

MALMÖ Ardavan Khoshnood, kriminolog vid Malmö universitet, säger till SVT att Sverige är värst i Västeuropa när det kommer till skjutningar.
–  Vi i Sverige har varit otroligt naiva under väldigt lång tid, säger han.

Ardavan Khoshnood intervjuades i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen med anledning av dödsskjutningen i Malmö i helgen.

– Sverige är sämst i hela Västeuropa, absolut. Personer mellan 15 och 29 år gamla utsätts betydligt mer för skottlossningar, dödsskjutningar med mera, sade han.

Kriminologen vet dock inte vad det beror på.

– Det finns tyvärr ingen forskning på detta. Det finns spekulationer. Vi vet att tillgången på vapen är mycket god, sade han.

– En annan anledning är nog att vi i Sverige har varit otroligt naiva under väldigt lång tid med att ta tag i den här frågan. Det finns folk som har skrikit sig hesa i 10, 20 år om situationen utan att det har tagits på allvar.

Ardavan Khoshnood menar att svensk sekretesslagstiftning sätter en käpp i hjulet för polisen då myndigheter inte får lov att dela viss information med varandra. Danmark förs fram som ett gott exempel där man har varit snabba med strängare lagstiftning.

På Twitter kommenterar riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD):

Gör skillnad

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Över en halv miljon läser Nyheter Idag varje månad. Men bara några tusen prenumererar.

Du kan göra skillnad. Ge någon du gillar, eller dig själv, en prenumeration. Då kan vi fortsätta granska, intervjua och göra reportage som sticker ut.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag