Kristerssons mardröm – Moderaternas väljare ger Busch Thor rätt

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 22 mar 2019 2019-03-22
E-post 3556

STOCKHOLM Pressen på Ulf Kristersson och gruppledaren Tobias Billström ökar. 87 procent av Moderaternas väljare tycker att det är bra av Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna att öppna för samtal med Sverigedemokraterna. För en stor majoritet av M-väljarna betyder också att man i större utsträckning överväger att rösta på KD. Det visar en mätning som Expressen beställt av Demoskop.

48 procent av väljarna tycker att det är bra att KD nu öppnar för att samtala med alla partier – och då även SD och V. 40 procent tycker att det är dåligt, enligt Demoskops mätning. Högst stöd – förutom från SD (97 procent) – för beskedet kommer från de egna leden, 92 procent av de som idag skulle rösta på KD. 3 procent av KD-väljarna tycker att det är dåligt.

Men även Moderaternas väljare (87 procent) tycker beskedet från Ebba Busch Thor är bra. Bara 5 procent tycker att det är dåligt.

– Så även för Moderaternas del hade det varit lättare att fatta ett sådant här beslut nu. De som är kritiska till att förhandla med SD har redan Moderaterna lämnat och sorterat om sig, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

Under torsdagen meddelade Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström att man inte kommer samtala med SD.

– Vi är inte beredda att anpassa oss eller förhandla om reservationer med SD. Vi bedömer det som ganska meningslöst eftersom det krävs att KD, M, C, L och SD är med på att vi ska få igenom vår politik. Det finns alltså i dagsläget inte någon anledning med att göra en sådan sak, säger Billström till Aftonbladet.

Peter Santesson om de moderata väljarna:

– Moderaternas väljare, särskilt de som partiet hade tidigare, har varit i ideologisk spagat. En grupp var socialliberala och en annan var mer konservativa. Kristdemokraterna har en bättre sammanhållning. Samtidigt har det hänt mycket i politiken sedan dess, som ändrat på detta. Det är ett helt annat politiskt landskap vi ser nu nu.

Mest kritiska till KD-beskedet är V- och MP-väljare, 83 procent av dem tycker att det är dåligt. Bland S-väljare så tycker 75 procent att det är dåligt och 9 procent att det är bra.

KDU-profilen Evin Badrniya skickar en bredsida till KD:s kritiker på Twitter: ”Alla som igår snyftade om att vi ”svek” våra väljare och svenska folket kan vänligen erkänna sitt fel och gå vidare med sin dag.”

Hon avslutar nöjt: ”Forza EBT & KD!”

Så tycker väljarna om KD:s besked om att samtala med SD

Andel som tycker att det är bra:

M-väljare: 87 procent

KD-väljare: 92 procent

SD-väljare: 97 procent

C/L-väljare: 7 procent

S-väljare: 9 procent

V/MP-väljare: 4 procent

Andel som tycker att det var varken eller:

Samtliga väljare: 12 procent

M-väljare: 5 procent

KD-väljare: 5 procent

SD-väljare: 2 procent

C/L-väljare: 20 procent

S-väljare: 16 procent

V/MP-väljare: 13 procent

Andel som tycker att det var dåligt:

Samtliga väljare: 40 procent

M-väljare: 5 procent

KD- väljare: 3 procent

SD-väljare: 1 procent

C/L-väljare: 71 procent

S-väljare: 75 procent

V/MP-väljare: 83 procent

Ej svar: 1 procent.

Källa: Expressen/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag