Kritikstormen mot Melodifestivalen: Mariette Hansson har fel ras för sin frisyr

Nu anklagas artisten Mariette Hansson för förtryck genom kulturell appropriering. Foto: svtplay.se samt faksimil Twitter
  • Måndag 13 feb 2017 2017-02-13
E-post 3035

SVERIGE ”Ska vi behöva prata om de här med dreads på vita människor igen alltså”, lyder en av flera djupt kritiska kommentarer mot Melodifestivalen. Detta efter att artisten Mariette Hanssons deltagande i tävlingen med dreadlocks, något som uppfattas vara en sorts förtryck som kallas kulturell appropriering.

Artisten Mariette Hansson har hamnat i blåsväder efter sitt deltagande i Melodifestivalen i lördags. Det är hennes frisyr, så kallade ”dreadlocks”, som väcker stor kritik. Det är en hårfrisyr som normalt förknippas med andra kulturer än den skandinaviska, eller i ett bredare perspektiv, den västerländska kulturen. Att trots det ikläda sig dreadlocks, när frisyren inte tillhör den egna kulturen, kallas kulturell appropriering.

Förtrycket i direktsändning: Kulturell appropriering

Att ägna sig åt kulturell appropriering uppfattas av kritiker som ett slags förtryck, inte helt olikt rasism. Sajten Politism, som är en förlängd ledarsida åt regeringspartiet Socialdemokraterna och finansierad av LO, har uppmärksammat kulturell appropriering ett flertal gånger. Debattören Judith Kiros har tidigare förklarat i ett inlägg publicerat på Politism varför det inte går att ursäkta beteendet.

”Skadan kommer sig av att du befäster stereotyper kring en kultur du inte tillhör och inte har en koppling till – stereotyper som i den västerländska världen har använts (och fortfarande används) för att förtrycka och exploatera andra folkgrupper. Samtidigt urvattnar du vissa kulturella uttryck genom att lyfta dem ur sina kontexter och byta ut betydelsen de har mot ’men det ser ju ballt ut!’ Dessutom neutraliseras vitheten och befästs som norm – ingen kan klä ut sig till den ’typiska’ vita kroppen, eller den ’typiska’ vita kulturen, som vita kan göra när de väljer att klä ut sig till ’afrikaner'”, förklarar hon.

I slutändan är det en fråga om makt när man ägnar sig åt kulturell appropriering.

”Som alltid är det alltså en maktfråga – vem som har makten och rätten att definiera den Andre, vilka kroppar som är neutrala och vilka som alltid kommer att anses vara ’exotiska'”, fortsätter hon.

Kritikstormen: ”Ska vi behöva prata om de här med dreads på vita människor”

När SVT sänder melodifestivalen där Mariette Hansson uppträder med fel ras för sin frisyr, noteras detta av flera kritiker som reagerar kraftigt i sociala medier. En av de besvikna tv-tittarna frågar om vi ska ”behöva prata om de här med dreads på vita människor igen alltså?”.

Twitteranvändaren Marcus ifrågasätter om det verkligen är meningsfullt att reagera så kraftigt på en frisyr, men han får mothugg och uppmanas att sluta läsa publikationer som Fria Tider och forum som Flashback. Istället bör han utbilda sig i ämnet kulturell appropriering, får han till svar.

Nedan kan du se några av reaktionerna mot förtrycket i tv-rutan på bästa sändningstid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag