Kulturarbetare känner sig trakasserad av DN: ”De kan dra åt helvete!”

Peter Wolodarski (t.v) och Kristoffer “Kringlan” Svensson (t.h). Foto: Rikard Westman / Wikimedia Commons samt pressbild "Persona non grata"
  • Torsdag 28 jan 2016 2016-01-28
E-post 163

STOCKHOLM Tidningen Dagens Nyheter har ringt flera gånger till krögare där ståupp-komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson haft inplanerade shower. Han upplever att DN försöker skrämma krögarna från att låta honom uppträda. – De ska väl fan inte dela ut några straff och lägga några fatwor på mig? De kan dra åt helvete!, säger han till Nyheter Idag.

Under hösten 2015 gick stand-up komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson till attack mot Åsa Lindeborg på Aftonbladet kultur i podcasten ”Alla mina kamrater”. Där uttryckte han hot om våldtäkt mot Lindeborg men även hot om våld mot recensenten Victor Malm. Utspelen från Svensson fick effekten att flera sponsorer tog avstånd från ”Kringlan” men även podcasten ”Alla mina kamrater”. I efterspelet har Kringlan bett om ursäkt för utspelen.

Men nu är Kristoffer Svensson igång med en ny ståupp-show med titel ”Persona non grata”. I samband med detta har tidningen Dagens Nyheter kontaktat krögare där Kringlan varit inbokad med sin show och han upplever att tidningen försöker förmå uteställena att avboka honom.

”Hororna på DN Kultur ringde upp ägaren av Bonden bar o frågade hur dom ställer sig till att jag uppträder där. FU”, skrev kringlan och länkade till artikeln i DN. Förkortningen FU syftar på engelskans ”Fuck you”.

Kringlan om DN: ”Arrangörer upplever det som otrevligt och obehagligt”

När Nyheter Idag talar med Kristoffer Svensson berättar han att DN kontaktat Bonden bar flera gånger. När DN ringt arrangörerna har tidningen ställt frågor om vad som ska sägas på scen, något han är djupt kritisk till.

– Jag har talat med arrangörer i Göteborg som upplever det som otrevligt och obehagligt att bli ifrågasatt för det man gör. Dessutom att behöva redovisa för vad jag ska säga på scenen, att det ska vara deras ansvar och uppgift. Det visar att DN nöjer sig inte med att bara vara en slags smakdomare, de ska också vara någon typ av straffväsende.

Svensson berättar även att en av arrangörerna avbokat honom efter att DN ringt och enligt honom tryckt på.

– De ska väl fan inte dela ut några straff och lägga några fatwor på mig? De kan dra åt helvete!

Enligt Svensson själv har han aldrig haft någon oförrätt med Dagens Nyheter tidigare och han kan inte förstå varför tidningen gör som de gör mot honom. Han menar att han inte är någon som är folkvald, ej heller har någon chef. Han representerar bara sig själv, säger han. Han är även djupt kritisk till svenska kulturredaktioner överlag.

– Utifrån ser det töntigt ut om man tittar på en svensk kulturredaktion. Man skäms. Man vill inte vara i närheten av dem. De kan inte fatta det, att man vill vara ifred. Jag vill inte ha med någon svensk kulturredaktion att göra.

Wolodarski kränkt efter att TT återger Kringlans tweet

Utspelet av komikern på Twitter om ”hororna på DN Kultur” blev uppmärksammat av nyhetsbyrån TT som gjorde ett telegram av saken och de hårda orden om Dagens Nyheter kom bland annat att publiceras i tidningen Göteborgsposten. Detta fick DN:s chefredaktör Peter Wolodarski att rasa på Twitter där han går till attack mot TT.

”TT låter ’komiker’ spy fritt i telegramform och kalla dem man inte gillar för ’hororna’. Ny lägstanivå”, skriver Wolodarski på Twitter.

Själv säger Kristoffer Svensson att han önskar vara ifred från Dagens Nyheter och andra kulturredaktioner. Han beskriver även deras agerande som ”fascisteri” när vi talar med honom.

Nyheter Idag har sökt Peter Wolodarski för en kommentar, utan resultat.

Vill du se Kristoffer ”Kringlan” Svensson uppträda? Både den 22 och 23 mars uppträder han med showen ”Persona non grata” på Bonden bar på Södermalm i Stockholm. Biljetter kan köpas på sajten Billetto.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag