Kurdiska peshmergastyrkor har skurit av viktig försörjningsled för Isis

Foto: Google Maps
  • Torsdag 12 Nov 2015 2015-11-12
E-post 15

IRAK Kurdiska peshmergasoldater uppges ha skurit av en viktig försörjningsled för Islamiska staten i västra Irak. Samtidigt omringar peshmerga staden Sinjar, som sedan förra året ockuperas av Isis.

Det är den viktiga motorvägen 47, som bland annat går mellan Isis-kontrollerade Mosul och gränsen till Syrien, som nu delvis kontrolleras av den kurdiska milisen. Samtidigt uppges en styrka på 7 500 kurdiska soldater närma sig staden Sinjar från tre olika håll, rapporterar AP.

Målet är att återta staden som förra sommaren intogs av Isis. Amerikanskt stridsflyg och även amerikansk trupp på marken, som leder attackplanen mot rätt mål, uppges delta i de hårda striderna om staden. 24 luftattacker har utförts mot Isis ställningar runt Sinjar det senaste dygnet.

Sinjar var för några år sedan en stad vars befolkning dominerades av den kurdiska etnoreligiösa folkgruppen yazidier. Folkgruppen utövar en egen religion som har sina rötter i de religioner som utövades i Mellanöstern innan islams intåg.

Yazidierna har under inbördeskriget utsatts för svåra förföljelser, etniska rensningar och folkmord av framförallt terrorgruppen Islamiska staten. Yazidiska flickor och kvinnor har kidnappats och våldtagits och tusentals yazidiska män har mördats.

När Sinjar erövrades av Islamiska staten i augusti förra året tvingades hundratusentals yazidier på flykt och de initiala rapporterna om etnisk rensning och massakrer på tusentals yazidier togs till en början emot med skepticism i västvärlden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag