Kvinna våldtogs på bibliotek i Rättvik – Nyanländ flykting riskerar utvisning

Foto: Google Maps
  • Onsdag 16 dec 2015 2015-12-16
E-post 5099

RÄTTVIK En kvinna utsattes för en våldtäkt på biblioteket i Rättvik för två veckor sedan. Nu hotas gärningsmannen, en nyanländ flykting från Iran, att utvisas tillbaka till sitt hemland.

Det var för två veckor sedan, onsdagen den 2 december, som en kvinna utsattes för någon form av sexuellt övergrepp på biblioteket i Rättvik i Dalarna.

– Det har hänt någon gång runt 14:30-tiden, berättar Morapolisens utredningschef Göran Nilsson för Nyheter Idag.

Så det var mitt på dagen?

– Ja.

Enligt obekräftade uppgifter var det mer än en gärningsman som gav sig på kvinnan, men det är något som Nilsson dementerar.

– Nej, det låter som en felaktig uppgift kan jag säga, så är det inte, säger han.

Flykting från Iran

Våldtäktsmannen greps av polisen på plats i biblioteket och är en 27-årig flykting från Iran. Enligt Migrationsverket kom han till Sverige och sökte asyl här den 9 november i år och bodde vid tiden för brottet på Hotell Fyra Hästar i Rättvik som gjorts om till asylboende.

Till en början hemligstämplades den misstänkte gärningsmannens identitet av domstolen, av vilken anledning det gjordes är okänt.

– Jag vet ju att det är sekretess i det målet, berättade en handläggare på domstolen för Nyheter Idag dagen efter våldtäkten.

I handlingarna från domstolen omnämns brottet både som våldtäkt och försök till våldtäkt. När mannen häktades den 6 december rubricerades gärningen som försök till våldtäkt, men i senare skrivelser från domstolen står det att 27-åringen är misstänkt för våldtäkt.

Polisen vill inte kommentera om det rör sig om en fullbordad våldtäkt eller ett försök till våldtäkt.

– Det säger inte jag någonting om, säger utredningschef Nilsson.

Riskerar utvisning

Den 27-årige iraniern riskerar nu att utvisas tillbaka till sitt hemland och få sin asylansökan avslagen. Den 9 december begärde Mora tingsrätt att Migrationsverket ska lämna ett så kallat yttrande i ärendet.

Två dagar senare svarade Migrationsverket i sitt yttrande att handläggarna på myndigheten vet för lite om den 27-årige mannens asylskäl för att kunna uttala sig om huruvida han kan utvisas från Sverige eller om det råder så kallat verkställighetshinder.

Nyheter Idag har även sökt kammaråklagare Helen Falkerby som ansvarar för målet, men hon har inte gått att nå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag