Kvinnor larmar om otrygghet på asylboende – antastas offentligt

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild Migrationsverket
  • Torsdag 7 Nov 2019 2019-11-07
E-post 2897

HALMSTAD SVT rapporterar att kvinnor far illa på Spenshults asylboende i Halmstad, där en stor majoritet av de boende är män. Många kvinnor vågar heller inte vittna om vad de utsätts för av rädsla för repressalier.

SVT uppger att det bor ungefär 500 personer på Spenshults asylboende varav runt en femtedel är kvinnor. De flesta boende har fått ett eller flera avslag på sin asylansökan och väntar på beslut på sin överklagan.

Flera kvinnor vittnar om en otrygg situation på asylboendet som är Sveriges näst största. Det handlar om att män antastar kvinnor i offentliga utrymmen, om att kvinnor får kränkande kommentarer om sin klädsel, och att män försöker ta sig in till duschar och toaletter där kvinnor är.

– Jag vill inte gå ut ensam för jag är mycket rädd. Jag vet inte var killarna kommer att göra, säger en kvinna som SVT kallar Maryam.

Hon har bott på Spenshult i ungefär ett år och beskriver kvinnornas situation som mycket svår.

– Jag säger inte att alla killar är dåliga, men det finns några. De dricker alkohol och kanske äter tabletter eller någonting. De förstår inte vad de gör.

Maryam har uppmärksammat Migrationsverket om att det finns för många killar på boendet, något som dock inte har lett till någon förbättring. Hon vill vara anonym och förklarar för SVT hur männen annars skulle reagera.

– Kanske att de blir arga och sedan slår mig eller någonting, säger Maryam.

SVT har pratat med flera kvinnor som har vittnat om samma situation, men de har valt att inte framträda.

Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket, kommenterar inslaget och säger att det finns särskilda kvinnoplatser på boendet för att öka tryggheten.

– Sedan skiljer sig nog inte Spenshult från samhället i övrigt. Vi har personer som använder alkohol och narkotika, säger han till SVT.

– Spenshult är en plats där det bor många människor. Det kommer hända incidenter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag