Lagförslag om EU-omröstning nedröstat

Av World Economic Forum/Moritz Hager (Flickr) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
  • Lördag 1 feb 2014 2014-02-01
E-post 0

Planer på att skriva in en folkomröstning om EU-medlemskapet i lag har grusats efter att överhuset röstade emot förslaget med 180 röster mot 130, skriver EU Observer. Det var den konservative parlamentsledamoten James Wharton som hade lagt lagförslaget för att garantera att en sådan folkomröstning genomförs år 2017.

Även om lagförslaget inte var en officiell proposition gick den igenom i underhuset, där det konservativa partiet bara är en handfull platser från att ha majoritet. Men Labour och Liberaldemokraterna, vars partier motsätter en folkomröstning, lyckades blockera förslaget i överhuset.

”Labour och liberaldemokraterna har konspirerat i överhuset för att döda denna viktiga lagstiftning” sade Wharton i ett uttalande efter omröstningen.

Ändrar inget
Men premiärminister David Cameron försäkrade att det nedröstade lagförslaget inte sätter stopp för folkomröstningsdebatten eller för det löfte han gjort om en EU-folkomröstning om hans parti vinner nästa val 2015.

”Eftersom Labour och liberaldemokraterna dödade Wharton-förslaget är det enda sättet att garantera en folkomröstning  att rösta Konservativt i nästa allmänna val”, skrev han i ett meddelande på Twitter.

Samtidigt finns det fortfarande en möjlighet att de konservativa tar upp motionen igen under hösten även om det sannolikt skulle möta ytterligare förhalningstaktiker.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag