Landsbygdsminister Jennie Nilsson avgår – ska säkra röst mot Kristersson

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 30 jun 2021 2021-06-30
E-post 449

Nu avgår landsbygdsminster Jennie Nilsson (S), rapporterar Dagens Nyheter. Skälet är att hon genom att återta sin riksdagsplats ska kunna rösta mot Ulf Kristersson så att Stefan Löfven kan komma tillbaka som statsminister.

– Det är ett lätt beslut för mig, säger Jennie Nilsson till DN.

Nilssons ersättare i riksdagen, Sara Heikkinen Breitholtz (S), ligger i konflikt med sitt parti som uppmanat henne att lämna sin plats i riksdagen utan framgång. Detta då Heikkinen Breitholtz misstänks för brott efter en trafikolycka förra året.

Läs även: Landsbygdsministern kan rädda Löfven – genom att avgå

I en artikel som publicerades på tisdagen förklarade Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén läget.

”Men för Stefan Löfven finns det en väg ut. Heikkinen Breitholtz är nämligen inte vilken slags riksdagsledamot som helst. Hon är en så kallad statsrådsersättare. Det betyder att hon egentligen stod för långt ned på Socialdemokraternas riksdagslista för att väljas in i riksdagen vid valet 2018, men att hon ändå kom in när en person högre upp på listan lämnade riksdagen för att bli statsråd – alltså minister.

I Heikkinen Breitholtz fall är statsrådet i fråga landsbygdsminister Jennie Nilsson. Om Nilsson avgår ur regeringen återinträder hon i riksdagen, och ersätter då Heikkinen Breitholtz. Då har Stefan Löfven de 175 mandat som krävs för att blockera Ulf Kristersson i hans statsministervotering.”

I ett inlägg på Facebook skriver Stefan Löfven att ”Sverige är i ett svårt politiskt och parlamentariskt läge. Jennie Nilsson har uppgett att hon kommer återinträda och fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot, så att riksdagen är fulltaligt i kommande statsministeromröstning. Med det visar hon ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt.”

Löfven skriver även att näringslivsminister Ibrahim Baylan kommer ta över Jennie Nilssons uppgifter

Läs även: Så ser spelplanen ut inför talmansrundorna

Tidigare har Helena Lindahl (C), som gick mot partilinjen och röstade mot Löfven 2019, uppgett att hon kommer rösta mot Ulf Kristersson om resten av hennes parti gör det.

– Jag kommer följa majoritetsbeslutet i riksdagsgruppen och partistyrelsen. Exakt vad det blir det vet jag inte i dag, säger Lindahl till Svenska Dagbladet.

Med Nilsson och Lindahls röster kommer alltså det rödgröna blocket kunna blockera Ulf Kristersson som statsminister, vilket sannolikt leder till att Stefan Löfven kommer återkomma som statsminister då oppositionen endast har 174 av de 175 röster som krävs för att blockera Löfven.

Läs även: Löfven avgår – talmansrundor inleds

Läs även: Löfvens katastrof: Högern drar ifrån i Sentios junimätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag