Landvetter flygplats hotad — Polisens bombgrupp inkopplad

Polisens bombgrupp fick genomsöka flygplatsen efter att personal anmält ett hot. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 31 mar 2016 2016-03-31
E-post

HÄRRYDA Under förmiddagen inkom ett hot mot Landvetter flygplats som ledde till förhöjd vaksamhet och att polisen sände ut extra personal för ökad synlighet på flygplatsen. Senare under dagen såg flygplatspersonal ett misstänkt föremål i en papperskorg.

Polisens presstalesman Hans Lippens berättar för Nyheter Idag att man under dagen haft provisoriska avspärrningar som stängt av biltrafiken till flygplatsen, men att det inte var under en särskild lång stund. Man har också stängt ned ankomsthallen för inrikes flyg.

En som är upprörd över det inträffade är taxichauffören Sharifi, som har många kunder som åker till och från flygplatsen.

— Det är för jävligt att sådant här händer. Europa är sårbart, det finns så många känsliga punkter och terrorister vet precis var de ska trycka, säger Sharifi till Nyheter Idag. Han berättar om hur det var uppståndelse över att någon sett ett vitt pulver misstänkt likt sådant som används som bindemedel i sprängämnen.

Ovan: Efter den förhöjda hotbilden satsade polisen på ökad beredskap och synlighet. Foto:Ruptly.com/Nyheter Idag

Att det skulle röra sig om terroristhot är dock inget polisen vill svara jakande på.

—  Själva hotet ligger inom ramen för förundersökningen och vi kan inte berätta något om vad det bestod av. Det kommer utredas av polis tillsammans med SAS och Swedavia, berättar polisens presstalesman Hans Lippens för Nyheter Idag. ¨

— Hotet föranledde förhöjt säkerhetsläge. Senare på dagen såg personal ett misstänkt föremål i en papperskorg i inrikeshallen, då stängde vi ned och utrymde den i väntan på att bombgruppen skulle komma och genomsöka hallen.

Hans Lippens vill inte spekulera i vem eller vilka som ligger bakom hotet. Men taxichauffören Sharifi vet vad åtminstone vad han själv tror.

—  Unga åker till Syrien och Irak, krigar, blir skadade och kommer tillbaka för att vila upp sig. De blir hjärntvättade, och skulle mycket väl kunna utföra attacker om någon ledare riktade hot mot väst och andra som de kallar ”otrogna”. Se bara på Pakistan. Kvinnor och barn dödas — i moralens namn också, men de är inte moraliska, de är ett resultat av omoral. Om makthavarna inte ville att de ska hålla på så här så skulle de bara kunna hindra dem från att resa. Flygplatshot, flyktingar, alltihopa har vi på grund av att Qatar, EU och Turkiet ville ha en pipeline för gas genom Syrien. Först nu inser EU sina misstag i Syrien, när det är för sent, säger Sharifi.

Insatsen påverkade inte själva flygtrafiken nämnvärt. Hans Lippens berättar att inrikestrafiken kunde omdirigeras till den för utrikes flyg, vars ankomsthall inte ingick i bombgruppens genomsökning.

— Det blev smärre förseningar, men annars var det inga störningar av själva flygtrafiken. Det gick smidigt. Från polisens sida är vi väldigt nöjda med insatsen, berättar Hans Lippens till Nyheter Idag över telefon.

Klockan 16:00 var bombgruppen färdig med genomsökandet av inrikeshallen och polisen tog ned avspärrningarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag