Liberalerna vill fortsatt tillåta religiösa friskolor

Foto: Flickr
  • Måndag 20 nov 2017 2017-11-20
E-post

VÄSTERÅS Liberalerna vill fortsatt tillåta religiösa friskolor i Sverige, det står klart efter beslut på partiets landsmöte i Västerås. Partiet vill inte heller införa slöjförbud i svenska skolan. 

Liberalerna har, efter långa diskussioner, kommit fram till att man inte bör verka för att förbjuda religiösa friskolor. Det beslut man nått är en politisk hybridlinje mellan att vara för och emot religiösa friskolor.

Man vill inte tillåta etablering av nya religiösa friskolor, samtidigt vill man inte stänga ned några bestående religiösa friskolor, men man vill inte heller låta några av skolorna få utvidga sin verksamhet.

Under de senaste åren har det avslöjats hur tvivelaktiga aktörer, bland annat med kopplingar till det islamistiska Muslimska Brödraskapet, bedriver skolverksamhet i Sverige, finansierat av svenskarnas skattepengar.

Trots att flera av de religiösa friskolorna avslöjats med att bedriva tvivelaktig utbildningsverksamhet, har skolorna fått fortsätta sina verksamheter relativt obehindrade av svenska myndigheter.

Förslaget om att förbjuda samtliga konfessionella friskolor, röstades ner av liberalernas landsmöte.

Landsmötet behandlade också frågan om slöjförbud i förskola och lågstadium.

”Landsmötet sade också nej till de förslag som fanns om slöjförbud i förskola och lågstadium. Liberalerna vill på olika sätt stärka alla flickors frihet och stoppa hedersvåldet. Men att förbjuda barn att bära slöja eller andra religiöst präglade plagg i förskola och skola, är inte rätt väg att gå”, skriver Liberalerna på sin hemsida. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag