Lindberg anklagas för skamlöshet efter Trump-smetning: Skyller på Ulf Kristersson

Lindbergs debatteknik på Twitter. Foto: Nyheter Idag samt skärmdump @konsensuseliten
  • Torsdag 12 okt 2017 2017-10-12
E-post 543

SVERIGE Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg reagerar på anklagelser om att Stefan Löfven agerar som USA-presidenten Donald Trump. Men själv har han vid flera tillfällen anklagat borgerligheten för exakt samma sak. – Man bör, som Palme sa, kalla saker vid dess rätta namn, säger han till Nyheter Idag.

Det började med att statsminister Stefan Löfven sågade Svenska Dagbladet i plenisalen under en debatt. ”Att använda Svenska Dagbladet som sanningsvittne i den här diskussionen det är kanske lite vågat”, förklarade Löfven när han avfärdade SvD som trovärdig källa. Då fick Löfven hård kritik tillbaka i sociala medier och jämfördes med USA-presidenten Donald Trump som i sin tur är känd för att såga medier längs med fotknölarna.

Då rycker Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg ut och försvarar Löfven. ”Att borgerligheten anklagar Stefan Löfven för att vara Trump är ju klassisk negative campaigning. Var det vad som menades med ’fler vuxna'”? frågar han med referens till M-ledaren Ulf Kristersson som efterlyst en mer sansad debatt.

Därefter kontrar högerdebattörer på Twitter med en rad skärmdumpar där Lindberg själv anklagat borgerligheten vid flera tillfällen för att vara som Donald Trump. ”Imponerande i sin skamlöshet”, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi på Twitter när han går till attack mot Lindberg.

Och sedan fortsätter Arpi publicera ännu fler skärmdumpar där Lindberg använt Trump som slagträ mot meningsmotståndare. Nyheter Idag har kontaktat Lindberg och bett honom kommentera kritikstormen där han förefaller anklaga andra för att bete sig precis som han själv.

– Jag tror att jag står både för negativa och positiva budskap. Det beror lite på ämnet. Man bör, som Palme sa, kalla saker vid dess rätta namn, säger Lindberg utan att ta avstånd från sina påståenden om att borgerligheten är som Trump.

Istället lägger Lindberg, inte helt oväntat, över bollen i knät på den nya M-ledaren.

– Ulf Kristerssons dilemma är att han förbundit sig att ”vara vuxen” som han uttrycker det. Då blir ju frågan om borgerligheten lever som han lär.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag