LISTA: Här är hjälporganisationerna som kräver att Sverige tar emot fler ensamkommande

Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
Genrebild. Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
  • Tisdag 7 jul 2020 2020-07-07
E-post

SVERIGE Sex av Sveriges största välgörenhetsorganisationer  – samt Svenska kyrkan –gör gemensam sak i en debattartikel i Expressen och kräver att Sverige tar emot fler så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”. Det gäller en grupp migranter – främst afghaner – som hålls i grekiska migrantläger. ”EU:s medlemsländer måste enas om ett permanent och långsiktigt hållbart system för fördelning av asylsökande, och det är bråttom”, varnar generalsekreterarna för de sju organisationerna.

Under 2010-talet tog Sverige emot 60 000 migranter som sökte asyl som så kallade ensamkommande flyktingbarn. Av dem var ungefär hälften, 32 000, afghaner. Ungefär 9 000 bedömdes att inte ha asylskäl men fick trots det med hjälp av den så kallade gymnasielagen – som kritiserades av lagrådet men röstades igenom av C, MP, S och V – rätt till tillfälliga uppehållstillstånd.

Nu kräver chefer för sex välgörenhetsorganisationer och Svenska kyrkan att Sverige tar emot ytterligare ensamkommande. Den här gången från grekiska migrantläger.

 

 

 

Här är organisationerna som kräver att Sverige tar emot fler ensamkommande

Anna Lindenfors Generalsekreterare Amnesty Sverige

Oliver Schulz, Generalsekreterare Läkare Utan Gränser

Måns Molander Sverigechef Human Rights Watch

Helena Thybell Generalsekreterare Rädda Barnen

Martin Ärnlöv Generalsekreterare Svenska röda korset

Helén Ottosson Lovén Generalsekreterare Svenska kyrkan

Pernilla Baralt Generalsekreterare Unicef Sverige

Tanken är inte ny. I april skrev EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) och Ida Alterå, Cuf-ordförande i en debattartikel i Altinget: ”EU:s medlemsländer måste på riktigt visa solidaritet och omfördela dessa asylsökande mellan sig”.

Läs mer: Centerpartisters krav: Sverige måste ta emot migranter från coronadrabbade flyktingläger

Den här gången är det specifikt ensamkommande barn som de sju organisationerna vill hämta till Sverige. I olika medier och databaser (här, här och här) framgår att det framförallt handlar om afghaner, till viss del även syrier.

Organisanisationerna skriver om bara varje land tog sitt ansvar så skulle det inte vara några problem.

”Om varje EU-land bara tog hand om ett litet antal, skulle det innebära en avgörande förändring för de flesta ensamkommande barn som sitter fast på öarna.  Flera andra länder har visat att detta är politiskt och juridiskt möjligt”, skriver man.

Att ta emot de ensamkommande är något som Sverige och övriga medlemsländer i EU ”måste” göra resonerar organisationerna i sin debattartikel.

”Situationen på öarna är resultatet av ett gemensamt misslyckande på EU-nivå, medlemsländerna måste därför ta ett gemensamt ansvar och säkerställa att barnens rättigheter kommer först. Sverige bör välja rätt väg och ansluta sig till de länder som har lovat att ta emot barn från lägren i Grekland.”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag