”LO borde anmäla S till allmänna reklamationsnämnden”

Foto: Privat samt Fredrik Sandin Carlsson / Wikimedia Commons
  • Söndag 7 okt 2018 2018-10-07
E-post 817

Fackförbundet kommunal är besvikna över att de inte lyckades köpa tillräckligt många riksdagsplatser av Socialdemokraterna. ”Hur är detta inte korruption”, frågar Hanif Bali på Twitter. Nu föreslår nationalekonomen Tino Sanandaji att LO bör vända sig till allmänna reklamationsnämnden.

Du lägger miljontals kronor på att köpa in dina politiker i Sveriges riksdag. I länder österut ses det som grov korruption, i Sverige är det klassisk socialdemokrati. Men när du känner dig lurad, hur gör du då?

Det problemet har fackförbundet kommunal, ett förbund som ingår i LO. Per år betalar fackförbundet runt tre miljoner kronor till S och i valrörelsen sköt förbundet till ytterligare 10 miljoner. Men istället för att som tidigare lyckats köpa in 14 kommunalare i riksdagen har de bara sju ledamöter nu.

– Vi är inte alls nöjda. Nu ska vi se över den facklig-politiska planen i Kommunal. Fundera över strategier och hur vi kan jobba för att få större inflytande i framtiden, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till den egna tidningen Kommunalarbetaren.

Sanandaji: Anmäl till allmänna reklamationsnämnden

Besvikelsen från Kommunals sida har uppmärksammats i sociala medier. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali frågar öppet hur detta inte är korruption.

Men det är fler som reagerar på nyheten. Nationalekonomen Tino Sanandaji föreslår i en Facebookstatus att LO ska vända sig till allmänna reklamationsnämnden för besvikelsen när de inte fick tillräckligt politiskt inflytande mot vad de faktiskt betalat för.

”LO borde kanske borde anmälda S till allmänna reklamationsnämnden och begära pengarna tillbaka, eller åtminstone få mängdrabatt nästa gång de shoppar riksdagsmän. Kanske kan Amazon utveckla en tjänst som pressar ned priserna för att köpa politisk inflytande?”.

Vidare konstaterar Sanandaji att endast 41 procent av LO-medlemmarna röstade på Socialdemokraterna, varför han ställer sig frågande till varför närmare sex av tio LO-medlemmar ska stödja ett parti ekonomiskt som de själva inte röstar på.

”Maktmissbruket har blivit så normaliserat att Kommunal öppet klagar på att inte lyckades köpa lika många riksdagsplatser som de förväntade sig”, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag