Löfven varnar: ”Hatsvansen” kommer fira om Strandhäll får sparken

Foto: Nyheter Idag samt Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Måndag 27 maj 2019 2019-05-27
E-post 2577

Om misstroendet mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll röstas igenom i riksdagen kommer ”hatsvansen” att ”dansa och dricka champagne”, varnar statsminister Stefan Löfven. Nu hoppas han att Centerpartiet räddar kvar den hårt kritiserade S-ministern.

Sedan Moderaterna aviserat ett misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), efter hennes hårt kritiserade agerande med förra generaldirektören Ann-Marie Begler, har Socialdemokraterna försökt rädda henne kvar. Men både KD, SD och L har ställt sig bakom misstroendet, varför avgörandet nu sitter hos Centerpartiet.

Imorgon vid 12-tiden väntas riksdagen rösta om Strandhälls framtid, men trots det har inte Centerpartiet ännu lämnar något besked om de har fortsatt förtroende för ministern. Även Konstitutionsutskottet granskar ärendet, men redan imorgon kan alltså Strandhälls karriär som socialförsäkringsminister vara över.

”Hatsvansen kommer dansa och dricka champagne”

Samtidigt försöker S höja insatsen för att sätta press på att C inte går på de borgerliga partiernas linje. I en intervju med Aftonbladet är statsminister Stefan Löfven mycket kritisk mot de som vill se Strandhäll avsatt.

– Moderaterna vill alltså avsätta ett statsråd innan riksdagens ledamöter haft möjlighet att ta ställning till konstitutionsutskottets granskning. Man kan mycket väl fråga sig om M hade agerat på det här sättet om inte det fanns en väldigt uppiskad stämning gentemot Annika Strandhäll, säger Stefan Löfven.

Men de hårda orden tar inte slut där. Enligt Löfven är det en ”hatsvans” som kommer fira med ”champagne” om Strandhäll tvingas lämna uppdraget som socialförsäkringsminister.

– Hon är en av de kvinnliga politiker som möter mest hat på sociala medier. Det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas.

Tuff kritik mot Centerpartiet

I sociala medier möter Centerpartiet också press i frågan om Strandhälls öde, men från rakt motsatt håll. Den champagnedrickande borgerliga influencern Henrik Jönsson kräver på Twitter att Centerpartiet visar sina kort, något han önskat att C gjorde innan EU-valet.

Journalisten Hans Alfredsson misstänker att tystnaden från Centerpartiet ska tolkas som att C försöker använda den uppkomna situationen för att förhandla med S, isåfall något som kommer presenteras senare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag