Löfvens huvudvärk: SD plockar väljare och gör ny toppnotering

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 23 okt 2019 2019-10-23
E-post

SVERIGE Än en gång dåliga nyheter för Stefan Löfven och hans parti. Sverigedemokraterna gör en ny toppnotering, den här gången i Dagens Nyheter/Ipsos, och är mycket nära att bli Sveriges största parti.

SD får sitt största stöd hittills i DN/Ipsos mätningar – 23 procent, en ökning med hela fyra procentenheter sedan september. Partiet tar väljare från S och M som också backar i oktobermätningen.

S landar på 24 procent vilket är fyra procentenheter sämre än i valet förra året. M får 16 procent och är därmed långt ifrån att hota SD om andraplatsen.

Enligt Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, är det personer med ”lägre utbildningsnivå” som bor utanför de tre storstäderna som går över till SD.

S och M tappar ungefär lika mycket bland män och kvinnor, och särskilt i de äldre väljargrupperna.

– Det är uppenbart att både Socialdemokraterna och Moderaterna har svårt att navigera i det nya politiska landskapet, säger Källebring till DN.

SD:s presschef Henrik Gustafsson kommenterar siffrorna på Twitter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag