Löfvens mardrömsbesked: SD större än S bland LO-medlemmar

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 23 okt 2019 2019-10-23
E-post 1550

SVERIGE Trots de täta banden mellan Socialdemokraterna och LO har nu Sverigedemokraterna seglat upp som favoriten bland fackorganisationens medlemmar. Det visar en ny mätning av Expressen/Sifo.

På knappt tio år har stödet för S bland LO-medlemmarna halverats. I den nya mätningen säger 30,6 procent av de tillfrågade att de stödjer S. Samtidigt ställer sig 31 procent bakom SD.

– Jag skulle säga att det här i grunden förändrar bilden av hur LO-medlemmar röstar och det kommer naturligtvis påverka både LO och Socialdemokraterna mycket om det här står sig och utvecklingen håller i sig, säger Toivo Sjörén på Sifo till Expressen.

– Om Socialdemokraterna inte lyckas ersätta LO-medlemmarna med andra väljargrupper är det i grunden regeringsmakten som står på spel för S, fortsätter han.

LO-medlemmarna har historiskt sett tillhört S säkra väljarbas. Fackorganisationen tar öppet ställning för partiet och har till och med samlat in pengar till S valrörelse.

Men på senare år har alltså stödet sjunkit rejält – långt under den 50-procentgräns som ansågs viktig för att legitimera LO:s stöd till S. Både för S och LO-ledningen är utveckligen bekymmersam.

Skyller på gängvåldet

– För LO är det så klart ett stort problem om man inte har medlemmarna med sig, om 70 procent av dem röstar på något annat parti när man ska stödja Socialdemokraterna i en valrörelse. Det gör att det nära samarbetet mellan S och LO sannolikt kommer bli mer ifrågasatt, säger Toivo Sjörén.

Framför allt är det LO-kvinnorna som har övergett S och gått till SD sedan förra valet. Sedan i mars har kvinnornas stöd för S sjunkit med över tio procentenheter till 31,1 procent. Samtidigt har kvinnorna som backar SD ökat med 7,5 procentenheter till 21 procent.

S partisekreterare Lena Rådström Baastad skyller partiets tapp på gängvåldet.

– Vi har en tuff tid bakom oss med alltifrån gängskjutningar till andra grova våldsbrott och där vi som regeringsparti får betala ett högt pris i opinionen, säger hon till Expressen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag