Löfvens stöd för VPK: ”Aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”

Svartvita bilderna: VPK:s dåvarande partiordförande Lars Werner möter Rumäniens respektive DDR:s ledare, Nicolai Ceaucescu och Erich Honnecker. Stefan Löfven (S) till höger Foto: Bundesarchiv/Nyheter Idag
  • Tisdag 30 mar 2021 2021-03-30
E-post 3424

STOCKHOLM Vänsterpartiet, tidigare VPK, skickade bara några veckor innan Berlinmuren föll 1989 hyllningsbrev till diktaturen i DDR och hade under decennier aktiva relationer med Sovjetunionen. Men statsminister Stefan Löfven tvivlade aldrig på att VPK var demokrater säger han i en intervju med DN. – Det handlar om vad man står för här i riksdagen, inte bara om vilka kontakter man har, säger han. Nu får Löfven stenhård kritik.

Vänsterpartiets samröre med de kommunistiska diktaturerna innan Berlinmurens fall har noga dokumenterats och konstaterats genom åren. Partiet var under decennier med i Komintern, en världsomspännande kommunistisk organisation. Kort innan murens fall 1989 skickades hyllningsbrev till både Rumäniens Nicolai Ceaucescu och DDR:s Erich Honnecker.

Författaren Magnus Utvik har redogjort för hur Vänsterpartiet – då VPK – sköt på att anta ett demokratimanifest efter att den sovjetiska delegationen protesterat.

Janne Josefsson och Uppdrag Granskning har även avslöjat hur dåvarande partiledaren Lars Werner sprang på DDR:s ambassad i Stockholm och bastade med ambassadören. VPK:s internationelle sekreterare rapporterade till ambassaden vilka VPK:are som var Moskvatrogna och vilka som inte var det. Höga partimedlemmar åkte på bjudresor till olika länder inom det kommunistiska samarbetet.

Men Stefan Löfven (S) har inte sett några odemokratiska tendenser från V säger han till DN.

– Det handlar om vad man står för här i riksdagen, inte bara om vilka kontakter man har. Det var illa nog med VPK och kommunister och det fick de veta. Kommunister och socialdemokrater har alltid varit i luven på varandra. Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, säger Löfven som istället är kritisk mot Sverigedemokraterna.

– Här och nu har vi ett parti som kommer ur nazismen och har tydliga skrivningar i sitt principprogram om hur de ser på folkstyre. Vissa ska inte tillhöra folket, oklart vilka, men det är antagligen de som ska avgöra det, säger Löfven.

Löfven får stenhård kritik av bland annat DN:s Ledarsida som kallar uttalandet ”okunnigt eller oärligt”.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på sin Facebook:

”Det är ett helt hårresande och historielöst uttalande av Stefan Löfven i Dagen Nyheter idag. Några av de värsta brotten mot mänskligheten i modern tid har begåtts av kommunistiska regimer i Sovjetunionen, Östtyskland, Kina och Nordkorea. Terrorn riktades ofta mot den egna befolkningen. Offren kan räknas i många miljoner.
Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) försvarade och stöttade alltså dessa regimer. De odlade nära person- och partikontakter, reste i skytteltrafik, skickade hyllningstelegram och tog emot deras pengar. Och de ville införa kommunismen i Sverige”, skriver Kristersson och fortsätter:

”En desperat socialdemokrati skyr inga medel, inte ens att skriva om historien om VPK och demokratin.”

Historieforskaren Petter Bergner som också är ledarskribent, har forskat om Vänsterpartiets historia. Han konstaterar i en intervju med Expressen att det fanns odemokratiska element inom VPK.

– VPK från namnbytet 1967 och framåt har ansetts sluta upp bakom den parlamentariska demokratin som institution och begrepp. Många partiföreträdare var dock inte vad vi i dag skulle beteckna som demokrater. Det var inte alls självklart för alla att en socialism som införts borde gå att rösta bort, säger han till Expressen.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag