Margot Wallström i nytt blåsväder internationellt – Kopplade terrordåd till Palestinakonflikten

Margot Wallström får ännu en gång dålig publicitet internationellt. Foto: Faksimil Reuters / Wikimedia Commons
  • Måndag 16 nov 2015 2015-11-16
E-post 628

SVERIGE Än en gång har utrikesminister Margot Wallström hamnat i blåsväder internationellt. Den här gången på grund av att hon gjort en koppling mellan terrordådet i Paris och konflikten mellan Palestina och Israel när hon intervjuats av SVT.

I samband med att SVT Nyheter bevakade den dramatiska utvecklingen av terrordådet i Paris där över hundra personer miste livet, intervjuades utrikesminister Margot Wallström (S) i tevestudion. När hon fick frågan om risken med radikalisering av unga människor i Sverige valde hon att göra en koppling till situationen i konflikten mellan Israel och Palestina.

– Det är klart att vi har anledning att oroas, inte bara i Sverige utan runtom i världen för att det är så många som radikaliseras. Här kommer man tillbaka till situationer som den i mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss. Vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld.

Än en gång protesterar Israel mot Wallström

Uttalandet har blivit en internationell snackis och nyhetsbyrån Reuters meddelar att Israel reagerar kraftigt på Wallströms uttalande. En talesperson för Israels motsvarighet till utrikesdepartementet, Emmanuel Nahshon, kritiserar Wallström hårt.

– Hon visar en genuin fientlighet när hon pekar på en koppling av något slag mellan terrorattackerna i Paris och den komplexa situationen mellan Israel och palestinierna, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är inte första gången Wallström möter hård kritik från Israel. När den nya rödgröna regeringen valde att erkänna Palestina utbröt en mindre diplomatisk kris där bland annat Israels ambassadör kallades hem till Israel. Sedan dess har relationerna mellan Sverige och Israel, men även en rad andra länder, ansetts vara kyliga.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag