Mathiasson: Nyval är det enda rätta

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 jun 2021 2021-06-21
E-post 648

Stefan Löfven och Jök-regeringen har fallit. Det enda rimliga nu är ett extraval där makten läggs hos svenska folket, menar Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson.

Därmed föll Stefan Löfven och hans Jök-regering. Det är bara att glädjas. Ingen personifierar vad socialdemokratin har blivit bättre än Löfven. En socialdemokrati som klamrar sig fast vid makten och är beredda att offra allt de tror på för att blidka marknadsgudarna. Som använder de byråkratiserade apparaterna från 1900-talets storhetstid till att klä upp politiken som en utveckling av den svenska modellen. Fackföreningar som accepterar inskränkt strejkrätt och stympad anställningstrygghet och nu även försöker att få Hyresgästföreningen att godkänna marknadshyror.

Stefan Löfvens svenska modell liknar mest ett kollektivt utdraget självmord och Löfven får mig att tänka på Vilhelm Mobergs mästerliga satir ”Det gamla riket” om landet Idyllien. Här styr Regeringspartiet med bara två punkter på sitt program. För det första att Partiet skall komma till makten. För det andra att Partiet skall hålla sig kvar vid makten. Regeringspartiet backas upp av en mäktig byråkrati som sysslar med att utreda regeringens utredningar och en journalistkår vars jobb går ut på att rapportera om regeringens egna utredningar som kommit fram till att regeringens politik är den bästa.

Men Jök-regeringens fall kommer dessvärre endast resultera i en ny högkonjunktur för konditorierna runt riksdagshuset när det ska fikas hos talmannen. Och det mesta pekar på att efter några omgångar bullar och jordgubbssaft i sommarvärmen kommer Stefan Löfven på nytt att bli statsminister.

Anledningen är mandatfördelningen i riksdagen. Ett regeringsalternativ behöver stöd, eller i alla fall acceptans, av 175 ledamöter. M och KD har tillsammans 92 mandat. Med stöd av SD har de 154. Och om de får med sig L på tåget har de fortfarande bara 174 mandat. Och då har vi ändå bara pratat matematiken, hur en sådan konstellation skulle se ut politiskt är svårt att se.

Detta vet Stefan Löfven och därför kan han som han nu gör köra chickenrace med övriga partier. Det viktigaste i Löfvens värld är ju att han själva sitter på regeringsmakten, strunt samma vilken politik som förs. Utan Löfven hotar, som han själv sagt, bara kaos och rent av själva demokratin är hotad om han inte får sitta som statsminister. Snacka om en grandios självuppfattning. Stefan Löfven vet att tomma tunnor skramlar mest och att alla partier – med undantag för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – fruktar ett nyval. Han spekulerar i att något parti kommer vika ner tuppkammen och släppa tillbaka honom till regeringsmakten.

Det enda rimliga är ett nyval. Att frågan avgörs av svenska folket. Ett nyval är även det bästa svaret mot den vedervärdiga demokratisyn som mittenextremismens drottning Annie Lööf och ett flertal ledande socialdemokrater ger uttryck för när de kallar folkligt inflytande för kaos, kris och demokratihot.

Läs även: Westerholm: Därför kommer regeringskrisen inte att leda till ett extraval

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag