Medier utelämnar signalement på våldtäktsmännen i Piteå

Genrebild.
  • Torsdag 1 aug 2019 2019-08-01
E-post 1855

PITEÅ På fredagskvällen ska en kvinna i 20-årsåldern ha blivit våldtagen i centrala Piteå. Enligt kvinnan var tio män inblandade i brottet och de beskrivs som ”mörkhåriga och mörkhyade” – något som utelämnas i flera stora medier inklusive SVT Nyheter och Dagens Nyheter.

På onsdagen gjorde polisen en uppdatering på sin sajt gällande den misstänkta våldtäkten. Man skriver att klockan var mellan 23.00 och 23.55 när kvinnan befann sig i Piteå centrum under tiden som festivalen Piteå dansar och ler pågick.

Det var då som tio mörkhåriga och mörkhyade män kom fram till henne och tvingade in henne i ett garage där en av männen utförde en handling mot henne som enligt lagen är att anse som våldtäkt. Kvinnan lyckades sedan ta sig därifrån.

Anledningen till att polisen går ut med denna information är att man vill ha tips från allmänheten som kan leda till att de skyldiga grips. Ett flertal av Sveriges största nyhetsmedier har rapporterat om polisens efterlysning – men utelämnar detaljen om männens utseende.

SVT Nyheter Norrbotten, Svenska Dagbladet och Aftonbladet har på sina nätupplagor publicerat en TT-artikel där signalementet på gärningsmännen utelämnas. Aftonbladet har även skrivit en egen artikel om de nya uppgifterna, som dock ligger bakom betalvägg. På sin Facebooksida har nationalekonomen Tino Sanandaji kritiserat Aftonbladet för just denna artikel:

”Polisen vädjar om tips, Aftonbladet tar nästan exakt samma text men skär bort info om männens utseende. Medias prioritet är inte att hitta gärningsmännen eller att objektiv förmedla information till läsarna utan politisk indoktrinering”, skriver Sanandaji.

Dagens Nyheter på nätet har lagt ut en egen artikel som även den utelämnar det offentliggjorda signalementet. Sveriges Radios lokala station P4 Norrbotten samt Expressen har på sina nätupplagor rapporterat om våldtäkten men inte den uppdatering som polisen gjorde på onsdagen.

När Nyheter Idag når polisens förundersökningsledare Aron Backman på torsdagsmorgonen uppger han att man ännu inte har någon misstänkt eller gripen för brottet.

– Vi har fått in några tips som vi ska bearbeta men just nu jobbar vi bara med frihetsberövade i andra ärenden, säger han.

Förutom den knapphändiga informationen om gärningsmännens utseende kan Aron Backman även säga att de talade på svenska och engelska.

– Vi har gett ut den information som offret kan ge. Det är inte så att vi har hållit igen på signalementet, säger han.

Aron Backman säger att våldtäkten anmäldes strax efter midnatt, natten till lördagen. Ändå väntade man till onsdag med att lämna ut ett signalement.

– Först tänkte vi så här att ser man en tjej med tio karlar så borde någon ha reagerat eftersom det här var mitt i gatuförsäljningen av mat där mycket folk är. Någon borde ha reagerat och vi borde ha fått in mer tips. När vi inte fick det gick vi ut med mer precis information om vad som har hänt för att se om vi kunde få ännu mer.

Att ni inte fick in några tips tidigare, talar det mot hennes historia?

– Nej. Vi fick in ett tips om det och nu har vi fått in betydligt fler som vi ska bearbeta senare.

Är det bra att medier sprider vidare informationen om vad som har hänt och signalement?

– Det är det väl, för det är ändå ett väldigt speciellt tillfälle där tio män är med en tjej. Det är unikt på det sättet. All hjälp vi kan få av allmänheten är ju positiv, säger Aron Backman.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag