Miljoner läggs på att anställa en person på livstid – Ska agera levande konstverk på tågstation

Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 25 okt 2017 2017-10-25
E-post 516

GÖTEBORG Som en del i utsmyckningen av Västlänkens framtida tågstation vid Korsvägen i Göteborg har nu Statens konstråd beslutat att anställa en person på livstid för att agera konstverk. 

Statens konstråd har öronmärkt 8 miljoner kronor för att pryda Västlänkens framtida tågstation vid Korsvägen I Göteborg med konstverk. Det vinnande förslaget är att en person ska heltidsanställas på livstid för att vandra omkring på stationen och agera konstverk, det uppger SVT Nyheter.

Exakt vad personen som kommer att heltidsanställas ska göra är fortfarande aningen oklart. Personen ska göra lite vad den vill för att kunna agera som konstverk.

– Personen ska göra det som den väljer att göra. Jag tror att man kan se det som en kommentar på lönearbete i dag, säger Johny Lindeberg, arkitekt vid Trafikverket som suttit med i juryn som beslutat, till SVT Nyheter.

Planen är att stationen ska utsmyckas med ett omklädningsrum och en stämpelklocka som ska kopplas till fabriksliknande lampor ovanför plattformarna.

Enligt Johny Lindeberg är det främst personen i fråga som kommer vara konstverket. Planen är att det ska bli en konversationsstartare som ska bidra till en mytbildning om konsten i Göteborg. Konstverket ska också vara en kommentar om vad arbete är i dagens samhälle.

– Offentlig konst i dag är något annat än när vi satte kungar på hästar. Här arbetar konstnärerna alltså med performance under kommentaren om vad som är arbete och vad är kapital?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag