Miljöpartist bjuder in Usama bin Ladins salafistiska inspirationskälla till Malmö

Kamal al-Rafai inringad. På samma bild hittar vi Gustav Fridolin. Salman al-Ouda är inklippt i bild.
  • Torsdag 28 apr 2016 2016-04-28
E-post

MALMÖ Salafisten Salman al-Ouda som i medier beskrivs som Usama bin Ladens inspirationskälla kan komma att besöka Malmö inom kort efter en inbjudan från Kamal al-Rifai som både är miljöpartist och ordförande i Syriska föreningen. – Alla älskar honom, säger Kamal al-Rifai till Sydsvenskan om att salafisten är inbjuden.

Det är tidningen Sydsvenskan som på onsdagen berättar att Kamal al-Rifai, som är aktiv politiker för Miljöpartiet i Burlöv men även ordförande för Syriska föreningen, bjudit in den kontroversielle salafistiske imamen Salman al-Ouda till Malmö. Bakom inbjudan står Syriska föreningen och i det är i rollen som ordförande för föreningen som al-Rifai bjudit in al-Ouda.

– Vi bjöd in honom för vi ville ha en imam som inte är extremist, säger Kamal al-Rifai till Sydsvenskan.

Usama bin Ladins inspirationskälla

Både Aftonbladet och Sydsvenska berättar Salman al-Ouda varit en inspirationskälla för den ökände terroristen Usama bin Laden som också var en ledare för terrororganisationen al-Qaida. Den salafistiska inriktning inom islam som Salman al-Ouda företräder är en mycket konservativ och reaktionär tolkning av islam.

Vidare citerar Sydsvenskan den erkände brittiska islamologen Madawi al-Rasheed som skriver att ”al-Ouda förespråkar ett gradvis införande av sharia”.

– Han var en inspirationskälla för Usama bin Ladin. De tillhörde en grupp som kritiserade den saudiska regimen för att den inte levde upp till sina höga ideal. Men så småningom tvingades mentorn ta avstånd från sin lärjunge, säger islamologen Philip Halldén till Sydsvenskan.

Vid 21-tiden på onsdagskvällen, efter att den kontroversiella inbjudan uppmärksammats i medier, meddelar Miljöpartiet i Skåne i ett pressmeddelande att Kamal al-Rifai tar en ”timeout” från politiken. Han ska även fundera på sin framtid för sitt politiska engagemang.

– Jag inser nu att mina uttalanden om Salman al-Ouda får stå enbart för mig och ingen annan. Jag har inte varit särskilt aktiv partiet på senare tid men kommer ändå att ta en timeout och får fundera på min framtid i partiet, säger Kamal al-Rifai till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag