Ministerns råd till bensinupproret: Köp en elbil

Per Bolund (MP). Foto: svtplay.se
  • Måndag 13 maj 2019 2019-05-13
E-post 19522

Finansmarknadsminister Per Bolund från Miljöpartiet ger rådet att köpa en elbil till de svenskar som protesterar över skenande bensin- och dieselpriser. – De är dyra att köpa, billiga att köra, säger han i SVT Agenda.

Med över 400 000 medlemmar i Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” har frågan om de skenande bränslepriserna seglat upp på den politiska dagordningen. Flera medier har berättat om bensinpriser på över 18 kronor litern i norra Sverige och för många människor på landsbygden är nu priserna ohållbara.

I söndagens SVT Agenda var finansmarknadsminister Per Bolund från Miljöpartiet inbjuden för att ge svar på hur människor på landsbygden ska överleva. Bolund är även nyvalt språkrör för Miljöpartiet.

– Jag kan förstå att det är en stor utmaning när man inte har något annat alternativ, när man är beroende av bilen och bensinpriset bara stiger. Anledningen till att vi har högre bensinpriser nu är att oljepriset stiger i världen på grund av oro i Venezuela och OPEC som kontrollerar oljepriset, säger han.

Men det är långt ifrån hela sanningen. I USA kostar en liter bensin drygt 8 kronor och i Ryssland är priset under 7 kronor. Över 60 procent av besinpriset i Sverige utgörs av skatter. Bolund påpekade även att den svenska kronan tappar i värde, något som också bidrar till att priset ökar på varor från utlandet – bensin och diesel inkluderat.

Rådet: Köp en elbil

Bolunds råd är att människor runt om i Sverige överger bensin- och dieseldrivna fordon. Istället är det exempelvis eldrivna bilar som gäller, om man inte har möjlighet att åka tåg eller på annat sätt resa kollektivt.

– Den processen är vi inne i nu. Elbilarna har ökat med flera hundra procent sedan vi införde bonus malus-systemet, säger han.

Men att köpa en elbil är närmast omöjligt för många hushåll. En Tesla Model 3 börjar på priser över en halv miljon och har då en räckvidd på ungefär 40 mil. En begagnad Volvo V70, med större lastutrymme och betydligt längre räckvidd kan du köpa begagnad för så lite som 20 000 kronor.

Bolund rekommenderar ändå svenskarna att övergå till elbil.

– De är dyra att köpa, billiga att köra. Men när de kommer ut på andrahandsmarknaden är de betydligt mer överkomliga, även för den som inte har de högsta inkomsterna.

Bolund tror också att de flesta i Sverige håller med honom om att Sverige behöver ställa om från fossilbränslen.

– Vanligt folk har också en klimatoro, vanligt folk har en stor oro inför framtiden och dom utmaningar som väntar oss.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag