Misshandlat tvillingpar anklagas för lögn av antirasister och familjen hotas

Foto: Faksimil Facebook
  • Tisdag 17 jul 2018 2018-07-17
E-post 1183

LINKÖPING Två unga flickor misshandlas utanför McDonalds Linköping och deras pappa sprider ett inlägg på Facebook som uppmanar allmänheten att identifiera förövarna. Då sprider, bland annat, Facebooksidan ”Människor mot rasism” anklagelser om att allt är påhittat.

Två 16-åriga tjejer vid namn Jessie Holm Hampe och Nicolle Holm Hampe misshandlades svårt när de var ute och åt på McDonalds i Linköping med deras vänner under lördagen den 14 juli. Efter misshandeln hann Jessie filma förövarna och videon spreds på internet tack vare ett inlägg av deras pappa, Björn Holm.

Inlägget spred snabbt och Björn uppmanade folk att sprida det så de två killarna som begick misshandeln kan hittas. Snabbt börjar dock en annan berättelse spridas. Flera konton på Facebook, bland annat gruppen ”Människor mot rasism” börjar sprida ryktet att inlägget som Björn laddade upp i själva verket var fake och till för att hetsa mot ensamkommande, det uppger Aftonbladet.

Nicolle och Jessie Holm befann sig på McDonalds när två unga män kom fram och betedde sig aggressivt. Flickorna bad dem gå och en av männen knuffade Nicolle. Nicolle knuffade då tillbaka mannen varpå han gav henne en hård lavett så den ena trumhinnan sprack. Direkt efter möttes Nicolle av ett knytnävesslag. Jessie försökte försvara sin syster.

– Jag puttade bort dem, då gav de sig på mig. De sparkade mig i magen och bröstkorgen, så att jag ramlade in i en vägg, säger Jessie Holm, till Aftonbladet.

Flera revben i bröstkorgen knäcktes av sparken.

Sidan ”Människor mot Rasism” började sprida ryktet att misshandeln aldrig skett rum och menade att Björn Holms inlägg på Facebook hittats på för att elda på rasistiska strömningar då personerna på bilden är mörkhyade.

När Björn Holm uppger att han mottar hot på grund av Facebookinlägget skriver Människor mot rasism att han ”ljuger som en häst galopperar” och att misshandeln aldrig ägt rum.

Senare när Jessie Holm skriver på Facebooksidan om att misshandeln faktiskt ägt rum och att alla bör sluta kalla hennes pappa för lögnare går Människor mot rasism till mothugg. I kommentarsfältet avkräver de papper från sjukhuset och polisen ”till att börja med” så kanske de tar ner inlägget.

En av förövarna har sedan erkänt misshandeln gentemot Nicolle och Jessie Holm Hampe. Han uppges vara under 18 år och polisen letar nu efter den andra gärningsmannen.

Anklagelserna om att allt skulle vara påhittat och påhoppen gentemot tvillingarna och deras familj har väckt många upprörda reaktioner på sociala medier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag