Muslimsk skola har separerat flickor och pojkar i 22 år: ”Medeltida sedvänjor”

Foto: Skärmdump från SVT:s besök på skolan
  • Torsdag 9 jul 2020 2020-07-09
E-post 6220

GÖTEBORG Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg har haft könsseparerad undervisning alltsedan starten för 22 år sedan. Men bara på senare år har Skolinspektionen haft möjlighet att kritisera detta, rapporterar SVT.

När Skolinspektionen gjorde en tillsyn på Römosseskolan i mars 2019 fann man att skolan separerade flickor och pojkar i vissa ämnen. Skolan fick kritik för detta, men när det gjordes en uppföljande tillsyn ett år senare hade man fortfarande uppdelad undervisning i ämnena idrott och hälsa, musik, slöjd och bild i årskurserna 4–9.

Skolan, med cirka 500 elever, har på sig till augusti att åtgärda bristerna. Något man avser att göra, enligt Skolinspektionen. Skolans ledning har avstått från att kommentera saken för SVT.

I Skolinspektionens rapport från i mars framkommer det att Römosseskolan har haft könsuppdelad undervisning i någon mån sedan skolan startades för 22 år sedan. Men fram tills för två år sedan kunde Skolinspektionen inte anmärka på detta då det fanns en öppning i läroplanen för den typen av uppdelning.

– Det är en delvis ny skrivning i läroplanen och retroaktivt kan vi inte kritisera en skola för förhållanden som rått innan den nya skrivningen trädde i kraft, säger Frida Eek, jurist på Skolinspektionen, till SVT.

Nyheten har fått en del starka reaktioner på Twitter. En av de som har kommenterat är riksdagsledamoten Ebba Hermansson (SD):

 

Twitter-profilen Luai Ahmed lägger skulden på politikerna:

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag