Myndigheternas behandling av Dan Park är inte värdig ett demokratiskt samhälle

  • Fredag 11 mar 2016 2016-03-11
E-post

KRÖNIKA Att Dan Park fängslas gång på gång på grund av sina yttranden och sin konst är ett problem om vi vill se oss som ett öppet, demokratiskt samhälle. Hetslagstiftningen är i sig ett avsteg från principen om allas likhet inför lagen.

Gatukonstnären Dan Park har anhållits. Igen. Jag har tappat räkningen på vilken gång i ordningen. Men skälet är det samma som vanligt: Hets mot folkgrupp.

Hetslagstiftningen är problematisk i sig. Den pekar ut vissa grupper i samhället som extra skyddsvärda. Vilket är ett avsteg från principen om allas likhet inför lagen och allas lika rättigheter. Det är i grunden orimligt om en viss händelse skall behandlas på olika sätt av statens våldsmonopol beroende på vem som drabbas.

Men det handlar även om yttrandefrihet och konstens frihet. Att en konstnär fängslas på grund av sin konst är Sovjetfasoner.

I fallet Dan Park menar myndigheterna att han haft svårt att förklara det konstnärliga värdet hos sina verk. Men när blev det konstnärernas uppgift att förklara sin konst för betraktaren? Hur förklarar man en tavla av Bærtling eller en skulptur av Picasso? Kan Banksy åläggas ansvar för hur människor uppfattar hans verk? Skulle Jackson Pollock själv kunna förklara någon av sina målningar? Konst är en öppen process som ibland avslöjar mer om betraktaren än om konstnären.

Visst ställer Dan Parks konst frågor. Visst är den provocerande. Visst tvingar den betraktaren att själv tänka efter och analysera budskapet. Problemet i sammanhanget är att detta inte anses gynna den etablerade och politiskt korrekta diskursen. Men är inte en av konstens uppgifter att utmana?

Vi spärrar in människor för att de uttalar sina tankar och åsikter. Vi fängslar konstnärer för att vi blir upprörda över deras konstverk. Detta är inte värdigt ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle.

Själv varken kan eller vill jag försvara substansen i vissa av Dan Parks verk. Några tycker jag är fyndiga, eller i vart fall dumkul. Men det hör inte till saken. Alla skall ha rätt att uttrycka sina åsikter, oavsett om man gillar dem eller inte. Och konsten skall vara fri.

Nästan lika skrämmande som myndigheternas hantering av Dan Park är Kultursveriges tystnad. Vi sätter konstnärer i fängelse på grund av deras konst – och kultureliten tiger som muren.

/ HAX

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag