Näthatsgranskare stämmer personer som delat inlägg och artiklar för förtal

Bild: Westpress Kaliningrad archive
  • Torsdag 11 apr 2019 2019-04-11
E-post 920

SVERIGE Tomas Åberg från ”Näthatsgranskaren” stämmer svenska privatpersoner för att de delat artiklar om honom på sociala medier för förtal. En person har förlorat mot Åberg i en tredskodom i Stockholms tingsrätt. Näthatsgranskaren skriver till Nyheter Idag att de inte vill kommentera enskilda medlemmar, men stöder Åberg i ett inlägg på Facebook. 

Tomas Åberg är utredare och projektledare på den ideella föreningen ”Näthatsgranskaren”, som beskriver sig själv som ”en partipolitiskt obunden grupp” som ”har gått samman för att motverka hat och hot på sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och VK”.

Näthatsgranskaren har gjort över 1200 polisanmälningar för hets mot folkgrupp, olaga hot, förtal, olaga våldsskildring och uppvigling.

Läs även: Jan Sjunnesson kallad till polisförhör efter satirteckning – anmäld av Näthatsgranskaren

Verksamheten finansieras delvis med projektmedel från Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och Åberg hör till dem som uppbär lön för sitt arbete med föreningen. Åberg har också framträtt i medier som talesperson för Näthatsgranskaren, som i Aftonbladet i mars 2018.

Flera alternativa medier har uppmärksammat att Åberg tidigare har belagts med djurhållningsförbud efter att ha vanskött djur på sin gård. Även frilansjournalisten Joakim Lamotte har uppmärksammat Åbergs förflutna.

52-åring fälld för förtal i tredskodom

Nu stämmer Åberg privatpersoner som delat artiklar och inlägg om Åbergs djurhållning för förtal. Däremot stämmer Åberg inte de journalister och medier som skriver om Åbergs förflutna.

I en stämningsansökan som lämnats in till Stockholms Tingsrätt anger Åberg emellertid att både Samhällsnytt och Joakim Lamotte gjort sig skyldiga till förtal genom sina publiceringar.

Stämningen riktar sig mot en 52-årig man som delat inläggen från Samhällsnytt och Joakim Lamotte på Facebook, med egna kommentarer om Åberg.

Då den svarande parten i målet inte infann sig till rätten dömde tingsrätten till Åbergs fördel i en tredskodom. Mannen dömdes att betala  15 000 kronor till Åberg, samt ersätta hans rättegångskostnader på 1 900 kronor.

Erbjuder juridiskt stöd

Ilan Sadè, partiledare i Medborgerlig Samling och delägare i Nyheter Idags ägarbolag NITEK AB, har erbjudit juridiskt stöd till privatpersoner som stäms av Tomas Åberg.

”Oavsett vad tingsrätten kommer att komma fram till, ser jag det som principiellt viktigt att ta striden i det här fallet. Om gränsen för förtal skulle ha överskridits när man som privatperson sprider uppgifter som finns i tidningar med ansvariga utgivare och uppgifter från en känd frilansjournalist, har vi ett problem som bör komma upp till politisk nivå. Om gränsen däremot inte skulle anses överskriden, får vi ett kvitto på det”, skriver Sade i ett Facebookinlägg, som med sitt inlägg vill ”uppmana den som har mottagit ett krav eller en stämning på just de grunder som beskrivs ovan att höra av sig om man är i behov av stöd”.

Läs Ilan Sadés inlägg här:

Näthatsgranskaren har gått ut med sitt stöd till Tomas Åberg i ett inlägg på Facebook.

Bli Plus-medlem och läs mer om Tomas Åbergs stämningar:

– ”NHG använder alltid sina medel ansvarsfullt och de medel som är villkorade används endast i enlighet med villkoren för stödet” – så svarar Näthatsgranskaren på Nyheter Idags frågor
– Dokumentet som visar hur Åberg kartlägger: känsliga uppgifter om skulder och brott.
– Frågorna Nyheter Idag försöker ställa till Tomas Åberg.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag