Näthatsgranskaren polisanmäler 60-åring för kommentar på Facebook

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 26 mar 2018 2018-03-26
E-post

ESKILSTUNA I ett kommentarsfält på sidan ”Förbjud tiggeriet” ska en 60-årig man ha skrivit att han vill kasta ut tiggare. Näthatsgranskaren polisanmälde mannen som nu står åtalad för hets mot folkgrupp.

En 60-årig man från Eskilstuna är åtalad för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit ett inlägg på Facebook om tiggare. Organisationen Näthatsgranskaren står bakom anmälan och bedriver arbete för att anmäla människor som de anser sprider hat på internet.

Den åtalade mannen ska skrivit bland annat ”Kasta ut det där satans vidriga tjuvpacket omgående!” angående tiggare. Mannens kommentarer ska ha skett i kommentarsfältet på Facebooksidan ”Förbjud tiggeriet”, kommentarerna ska ha skrivits i maj 2017.

I förhör med polisen uppger mannen att han sett hur tiggare snor cyklar och drar i pensionärer för att få deras pant. Mannen tycker att polisanmälan är larvig och förstår inte hur kommentarerna kan tolkas som hets mot folkgrupp. Han berättar att han skriver sina kommentarer utifrån personliga upplevelser och inte för att han vill hetsa mot någon.

Mannen erkänner att han har skrivit inläggen men nekar till brott. Innan kommentarena skrevs berättar mannen att det ska ha varit lite hetsig stämning i kommentarsfältet och att det gav honom bränsle till att skriva sina kommentarer.

Bakom polisanmälan står Näthatsgranskaren som letar upp och polisanmäler folk som de anser skriver opassande på internet.

LÄS ÄVEN: Man åtalas för nedsättande texter om muslimer efter anmälan från Näthatsgranskaren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag