Nioåringens pappa om rånet: De stod och väntade utanför skolan

Foto: Privat & Nyheter Idag
  • Tisdag 16 jan 2018 2018-01-16
E-post 2677

NACKA Nicholas nioåriga son är det senaste offret i den rånvåg som drabbat flera barn i Nacka den senaste tiden. Denna gång stod fem maskerade rånare och väntade utanför skolgrindarna. När nioåringen gick ut blev han överrumplad och knivrånad.
– En tjej i hans klass har blivit rånad innan honom. Sen var det en i fotbollslaget också i december, berättar Nicholas Jessen, pappan till den nioåriga pojke som rånades på vägen hem från skolan under måndagen.

Under måndagen 15 januari blev en nioårig pojke knivrånad när han var på hem från skolan.

LÄS ÄVEN: Nioårig pojke knivrånad i Nacka: Var på väg hem från skolan

Nyheter Idag har talat med pojkens pappa, Nicholas Jessen. Pappan berättar att det är många barn som blivit rånade i Nacka.

– Det har ju varit väldigt mycket rån i Nacka i slutet på förra året. En tjej i hans klass har blivit rånad innan honom. Sen var det en i fotbollslaget också i december.

Nicholas blev uppringd av sin fru som berättade att hon pratade med polisen eftersom sonen blivit rånad.

– Då är det fem killar, maskerade, mörkklädda. Varav en av dem har en kniv som han håller längs med benet. Ber att få mobilen och pengar.

– De stal mobiltelefonen. För han hade ju inga pengar.

Rånarna väntade utanför skolan

– Han hade precis kommit ut från skolan då, så det var ju 20-30 meter från grinden intill skolan.

Så de stod och lurpassade?

– Ja, de stod och vänta där bakom. Mellan skolan och busshållplatsen.

Strax efter att pojken blev rånad på sin mobil kom mamman till platsen där hon fann sin son sitta gråtande i busskuren.

Familjen har suttit i förhör med polisen.

– Men eftersom de är såpass unga de här gärningsmännen så tror jag inte att det händer så mycket. De är under 18 år, 15-17 år typ.

Rånvåg mot barn

När Nicholas får frågan hur hans son mår berättar han att sonen blev jätteledsen när det hände men att han mådde lite bättre under kvällen. Han berättar även att vuxna i Nacka pratat med barnen om de rån som skett.

– De har pratat mycket om det här. Både i fotbollsklubben och i klassen eftersom hans klasskompis blev utsatt för det här och det är ju andra som blivit utsatta. Så de har ju pratat om det. Och vi har varit väldigt öppna med det här att du måste verkligen gå med andra till och från skolan. Gå där andra går.

Hur mår ni i familjen då, hur mår du?

– Man är ju mest förbannad. Man har ju liksom tappat tron på politiker, på samhället, på framförallt polisen och hur kommunen sköter det här. Det är otroligt tråkigt.

Rånarna var maskerade och pratade med brytning.

– Och för de som verkligen kommer till Sverige och sköter sig och som flytt från något krig och förföljelse, det drabbar ju även dem det här. Det är ju tragiskt att man inte kan komma åt de här brottslingarna. Man ser ju varje dag med skjutningar och våldet som ökar. Det är ju tråkigt att man inte kommer åt dem här. Den där lilla klicken som förstör!

Enligt Nicholas ska polisen varit uppgivna.

– De var uppgivna och sa att det är ett jätteproblem med gängen. De kommer ju inte åt dem. Även om de griper dem släpper de ju ut dem dagen efter. Samma dag i princip. Eftersom de är minderåriga, kanske inte har personnummer eller id-kort. Går ju inte att hålla dem om de är under 18 år.

Att det var flera rånare försvårar det hela ytterligare.

– Griper man dem kan de ju skylla på varandra. Finns det inga fotografier eller övervakningskameror är det ju jättesvårt.

Hur är stämningen i Nacka kring det här?

– Många är ju väldigt upprörda och tycker att nu får det räcka när de ger sig på barn. Barn och gamla det är ju liksom tabu. Man gör inte så. Och sen att de hotar med vapen, en helt annan dimension.

Sedan Nicholas la ut Facebookinlägget har många skrivit i kommentarerna eller via pm om händelser som de själva blivit utsatta för. Kriminaliteten sprider sig till alla Stockholms områden, inte enbart de hårt utsatta förorterna.

– Det händer överallt. Lidingö, Danderyd, Spånga, Tensta. Väldigt tråkigt att man inte kan känna sig trygg i sin egen hemstad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag