Nu blir det ännu dyrare att åka kollektivt i Stockholm

Färre avgångar men höjda biljettpriser väntar Stockholmarna efter sommaren. Foto: Wikipedia
  • Måndag 18 maj 2015 2015-05-18
E-post 113

STOCKHOLM Att åka kollektivtrafik i Stockholm kommer i slutet av sommaren att bli ännu dyrare. SL behöver få in mer pengar och det finns inget som säger att prisökningarna slutar här.

I slutet av sommaren kommer det att bli ännu dyrare för stockholmare som vill åka kollektivt. Nyhetssajten Dagens Opinion kunde under gårdagen avslöja att moderatledda Stockholms läns landsting nämligen kommer att höja priset på SL-kortet till 900:- SEK i månaden.

Enligt Dagens Opinions uppgiftslämnare skulle prishöjningen egentligen meddelas under den kommande veckan – och denne varnar även för ytterligare prishöjningar i framtiden.

Ökningen landar på totalt 110:- SEK och kommer i ett läge där huvudstadens lokaltrafik och landsting redan står under hård kritik för tidigare prishöjningar.

”Resenärerna kommer att känna av inbromsningen”

Redan i slutet av mars berättade Svenska Dagbladet om landstingets planer på att höja avgifterna. Då pratade man om en chockhöjning och en månadskostnad på 950:- SEK. Ett pris som skulle bli resultatet om SL under 2015 skulle försöka öka sina inkomster enbart genom en förbättrad vinst på försäljningen av månadskortet.

– Resenärerna kommer att känna av inbromsningen, berättade trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons för SvD i början på februari i år.

Då varnade han även för att glesare trafik och stopp för planerade miljardinvesteringar i och omkring huvudstaden.

Stockholms läns landstings budget är även hårt prövad av den lokala sjukvården, där bygget av Nya Karolinska drar mest pengar. Även Sveriges ekonomiska utjämningssystem bidrar till att minska de ekonomiska möjligheterna för Stockholm. I huvudstadens fall tas nämligen pengar från landstinget för att bland annat kunna delas ut i Västra Götaland och Skåne.

– Det tillsammans med att vi behöver sätta av en halv miljard ytterligare till pensioner för våra landstingsanställda påverkar självfallet ekonomin, berättade Stockholms landstingsdirektör Toivo Hensoo för SvD i och med att han presenterade sitt budgetförslag i mars.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag