Nu förbjuds skolelever att använda svenska flaggan

  • Tisdag 23 dec 2014 2014-12-23
E-post

HALMSTAD På Söndrumsskolan skickades ett internt meddelande till skolans elever om att svenska flaggan ej får lov att användas till vardags. – Vi vill mota olle i grind, säger rektor Hans Åkerlund när Nyheter Idag ringer upp.

Söndrumsskolan i Halmstad har tidigare varit i hetluften. En grafittimålning på en av skolans väggar av konstnären Carolina Falkholt, föreställandes skrevande kvinnoben iklädda nätstrumpor, väckte stark kritik från lokalpolitikern Håkan Wallin (Fp). Nu har en ny känslig diskussion blossat upp på skolan efter att skolledningen gått ut med nya regler om vad som gäller.

Svenska flaggan förbjuden

En maskerad, där en högstadieelev målat ansiktet i svenska flaggans färger och även använt ett leksaksvapen, har väckt reaktioner från skolledningen på Söndrumsskolan. Rektor Hans Åkerlund och Maria Rüter har nu informerat om vad som gäller framöver i skolans verksamhet.

I de regler som kommuniceras från de bägge rektorerna slås det fast att svenska flaggan är förbjuden att användas med undantag av flaggdagar i almanackan och i händelse av internationellt utbyte. Allt annat användande av svenska flaggan är förbjudet. När Nyheter Idag ringer till Hans Åkerlund förklarar han tankesättet bakom och menar att det lätt kan bli fel om flaggor används hur som helst. Det har dock inte funnits tidigare problem på skolan där någon känt sig kränkt av svenska flaggan, ej heller har eleven haft något klandervärt syfte med ansiktsmålningen, erfar Nyheter Idag när vi undersöker saken.

– Vi vill mota olle i grind, säger Åkerlund till Nyheter Idag och menar att reglerna är till i förebyggande syfte.

Vill hjälpa eleverna att inte ”trampa i klaveret”

I de skrivna reglerna står att varken flaggan, eller vapen, får förekomma i samband med maskerad. Med vapen menas inte heraldiska vapen, utan skjutvapen i form av exempelvis leksaker. Åkerlund hänvisar till den händelse med en elev som använde flaggan, tillsammans med leksaksvapen, under en maskerad.

– Vi försöker hjälpa eleverna att inte trampa i klaveret när det gäller flaggor och vapen.

I reglerna kopplas felaktigt bruk av flaggan till kränkningar och hets mot folkgrupp. Det förklaras även att svenska flaggan ej får lov att förekomma på skolfotograferingar, något Åkerlund menar är självklart då politiska uttryck ej hör hemma i en skolkatalog.

En timmes bilväg från Halmstad ligger Göteborg och där finns en skola som heter Hulebäcksgymnasiet. På den skolan fick däremot eleverna lov att använda politiska uttryck i skolkatalogen, men då gällde det inte svenska flaggan utan en protest mot Jimmie Åkesson, något som sajten Nyheter24 tyckte var en ”briljant” idé.

Såhär skriver skolledningen på Söndrumsskolan i de nya reglerna

Med anledning av att oskrivna med självklara regler utmanas så tas nu regler ner i skrift. På Söndrumsskolan skall den svenska flaggan användas vid flaggdagar enligt svensk almanacka. Skolledningen ansvarar för flaggning. Övrigt användande av svensk eller annan flagga sker i samband med internationellt utbyte. Inget annat användande av svensk flagga är tillåtet.

Traditionerna på skolan är något de flesta elever ser fram emot. När vi har dagar med inslag av maskerad och musik är målet att dessa dagar skall upplevas som positiva av alla. Den svenska flaggan får inte ingå i maskeraddräkten. Maskerad och uppvisningar skall dessutom vara fria från inslag av vapen. Det är positiva och ljusa känslor som skall lyftas fram.

Kan vi dessutom med denna regel hjälpa någon att inte kränka annan person, att inte begå ett brott som benämns hets mot folkgrupp eller att inte bryta mot reglerna för användandet av svensk flagga eller så är lyckan dubbel.

Skolfotografering är något många tycker är viktigt. Det är en bild som många tittar på den når genom katalogen ut i hela Halmstad. Skolfotot skall självklart vara fritt från nationella symboler och vapen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag