Ny mätning: AfD större än Socialdemokraterna

Valaffisch, AfD. Foto: Flickr
  • Lördag 14 jul 2018 2018-07-14
E-post 484

BERLIN Alternative für Deutschland (AfD) har gått om Socialdemokraterna som näst största parti i Tyskland i en ny mätning av INSA/YouGov, skriver Samtiden. Kräftgången för S fortsätter dessutom i flera EU-länder.

Angela Merkels regering har den senaste tiden haft stora interna konflikter, bland annat hotade inrikesminister Horst Seehofer att avgå efter ett migrationsbråk. Men trots den negativa publiciteten för den regerande koalitionen mellan systerpartierna CDU och CDS, lyckas inte Socialdemokraterna stärka sin ställning.

Tvärtom. Partiet tappar i stället två procentenheter i INSA/Yougov:s julimätning och får stöd av endast 17 procent av väljarna, vilket är en halv procentenhet mindre än AfD, som därmed är näst största parti i Tyskland enligt mätningen.

Samtiden rapporterar att även den socialdemokratiska regeringen i Rumänien dras med stora problem. I parlamentsvalet 2016 fick partiet 45,5 procent av rösterna. Knappt två år senare har stödet minskat med nästan hälften till 28,4 procent i en mätning av IMAS. Nationaldemokratiska PNL är störst med 29,2 procent.

Framgångsvåg i Italien

EU- och invandringskritiska Femstjärnerörelsen och Lega stärker sin ställning efter valsegern i våras, då de fick 50 procent tillsammans. I en mätning som publicerades i fredags har stödet ökat till 59 procent. Socialdemokratiska PD fick 23 procent i valet, men har på några månader minskat till 18,5 procent.

Socialistpartiet PS, som länge styrde Frankrike, har fått chocklåga 4 procent i en mätning av Ipsos inför Europaparlamentsvalet i maj nästa år. Står sig siffrorna får partiet inga EU-parlamentariker alls i nästa val. Så sent som 2009 hade partiet 31 parlamentariker – mer än hela Sveriges representation.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag