Nya regeringen slopar mätning av sysselsättning

Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Onsdag 15 okt 2014 2014-10-15
E-post 756

STOCKHOLM Nu kommer inte längre Statistiska centralbyrån, SCB, ha kvar ett av uppdragen om att mäta sysselsättning för gruppen 20-64 år gamla, förklarar den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali på twitter och länkar till en föredragningslista inför imorgon från regeringens hemsida.

Det är under punkt sex på regeringens föredragningslista inför morgondagen som det framgår att Statistiska centralbyrån inte längre kommer ha i uppdrag att mäta sysselsättning. Enligt den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali ska det röra sig om människor i åldrarna 20-64 år som inte längre kommer mätas av SCB avseende sysselsättningsgrad.

– Imorgon avskaffar regeringen SCB:s uppdrag att publicera sysselsättningsgraden för gruppen 20-64 år, skriver Bali på twitter.

Den sjätte punkten i föredragningslistan är rubricerad ”Återtagande av uppdrag till Statistiska centralbyrån om sysselsättningmål”, vilket i klartext refererar till myndighetens mätningar av sysselsättning. Det är finansminister Magdalena Andersson som föredrar punkten, enligt föredragningslistan. Det har tidigare förekommit diskussioner om hur man ska mäta sysselsättning och vilka grupper som ska ingå i dessa. När vi ber Hanif Bali kommentera saken på twitter skickar han en känga till den nya rödgröna regeringen.

– Här har vi på M spritt skräckpropaganda hela valet. Nu kopierar S allt vi varnade för rakt av och gör det till sin regeringspolitik, skriver Bali på twitter.

Andra drar inte lika stora växlar

Nationalekonomen Mattias Lundbäck drar dock inte lika stora växlar som Hanif Bali gör. I ett inlägg som rör samma punkt på dagordningen misstänker han att det handlar om ett av sysselsättningsmålen som regeringen inte längre vill att SCB ska mäta.

– Jag tror det rör sig om regeringens sysselsättningmål om att fem miljoner personer ska vara sysselsatta år 2020 och att sysselsättningsgraden ska vara 82 procent i gruppen 20-64 år, skriver Lundbäck i sin blogg.

Nyheter Idag söker regeringen för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag