Nya rekommendationerna om corona: Undvik sociala kontakter om man är förkyld

Foto: slavoljubovski
  • Onsdag 11 mar 2020 2020-03-11
E-post 139

SVERIGE Folkhälsomyndigheten höjer risknivån till den högsta – mycket hög. Man ser samhällsspridning i Stockholmsområdet och i Västra Götaland. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Under onsdagen publicerade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer och en ny bedömning av läget i Sverige. Man höjer risknivån för spridning till mycket hög.

I ett pressmeddelande skriver man att alla med symptom, även milda, begränsar sina sociala kontakter.

”Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning”, skriver myndigheten.

Man betonar vikten av att de som jobbar inom äldrevård och vård av äldre inte går till jobbet om de får symtom på luftvägsinfektion, det som i vardagstal kallas förkylning.

Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden om man har symtom på luftvägsinfektion, förkylning.

Allmänna råd

• Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens hemsida för ytterligare rekommendationer.


Nu behöver vi din hjälp

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag