Malmö-imamen hetsar mot Frankrike och Macron: ”Må Gud befria Frankrike från ondskan”

Foto: Malmö stad/Facebook
  • Onsdag 28 okt 2020 2020-10-28
E-post 5382

MALMÖ Salahuddin Barakat är en känd imam i Malmö som hyllats av både politiker och i media som DN. Nu kan Nyheter Idag avslöja att Barakat en dryg vecka före halshuggningen av läraren Samuel Paty skrev ett inlägg på Facebook riktat mot Emmanuel Macron och den franska staten. ”En vacker dag kommer de som har varit utsatta för Frankrikes ondska och orätt att utkräva sin rätt”, varnar Barakat i ett numera raderat inlägg.

Den profilerade imamen Salahuddin Barakat fick förra året Malmö stads pris för mänskliga rättigheter. Han har också under lång tid genom sin verksamhet Islamakademin dragit in stora belopp i bidrag från både kommun och stat, något Rebecca Weidmo Uvell tidigare avslöjat.

Barakat har gjort sig känd bland annat för sitt engagemang i samarbetet med Amanah, där företrädare för den judiska församlingen och muslimer träffas för att förbättra den antisemitiska situationen i Malmö.

DN:s Niklas Orrenius har tidigare hyllat Barakat:

”Vi lever i en orolig tid där många söker trygghet inåt, hos den egna gruppen – samtidigt som det är populärt att lyfta fram och misstänkliggöra olikheter och skillnader hos andra grupper. Salahuddin och Moshe-David gör tvärtom. De kliver tillitsfullt framåt, och möter varandra och omvärlden med rak rygg och öppen blick.”

Men det finns en annan sida av Barakat.

På sin Facebooksida skriver Barakat den 7 oktober ett inlägg om Emmanuel Macron och Frankrike. Inlägget gjordes nio dagar innan den franske läraren Samuel Paty halshöggs för att han visade Muhammedbilder. Bakgrunden till inlägget var att Macron den 2 oktober höll ett brandtal mot islamistisk separatism och bland annat meddelade att man skulle stävja utländsk påverkan av islam i Frankrike och stärka skolan som sekulär (icke-religiös).

Barakat går i sitt inlägg till våldsamt angrepp mot Macron. Men också mot muslimer som stödjer Macron.

”Macron är självklart inget annat än en skurkaktig fjant med hybris och de enda som är större fjantar och skurkar än Macron är de araber och muslimer som ser honom som någon slags räddare och beskyddare. Må Gud beskydda oss från dessa”, skriver Barakat och fortsätter ödesmättat:

”För hans största rädsla är just arabernas och muslimers självständighet, enande och styrka. En utan tvekan befogad rädsla då en vacker dag kommer de som har varit utsatta för Frankrikes ondska och orätt att utkräva sin rätt.”

 

 

Barakat ger även sin syn på Frankrike som han menar är en ”skurkstat” som lever på att ”suga ut blod” från svaga i världen.

”Må Gud befria Frankrike från ondskan inom och beskydda världen från den franska statens återkommande angrepp”, avslutade Barakat sitt inlägg som numera är raderat.

Religionsforskaren Sameh Egyptson har läst Barakats inlägg.

”Salahudin Barakat uppfattar den traditionella reaktionära tolkning av islam är den sanna islam. Han ifrågasätter den sekulära tolkningen och beskriver de som gör den tolkningen som skurkar. Det är alltså inte bara Macron utan även ’de araber och muslimer som ser honom som beskyddare'”, skriver Egyptson i en mejlkommentar till Nyheter Idag.

Egyptson, som skrivit boken Erövringen, om islamistisk infiltration i Sverige, har sett Barakats retorik förut.

”Det här är samma retorik som islamisterna har med längtan att skapa kalifatet. Men moraliskt bör man ifrågasätter den historiska beskrivning som Barakat ställer fram. Kalifatet och den arabiska kolonialismen låg till grund för utrotning av många folkslag och civilisationer”, skriver han.

Nyheter Idag har sökt Salahuddin Barakat.

Vi behöver ditt stöd

Hej. Vi hoppas att du gillade det här avslöjandet. Det är tack vare våra prenumeranter som vi har möjlighet att fortsätta med vår journalistik.

Idag är det över en halv miljon som läser våra artiklar varje månad, men bara ett par tusen som prenumererar. Helst skulle vi behöva öka det till 10 000. Då skulle vi kunna anställa fler journalister (idag är vi 3-4 på redaktionen) och göra ännu bättre journalistik.

Om du gillar det vi gör, och vill stötta ett riktigt alternativ till SVT, SR och de andra jättarna, bli prenumerant.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag