Nyheter Idag rapporterar direkt från valkonferensen

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Lördag 15 mar 2014 2014-03-15
E-post 0

VALET 2014 Under dagen pågår Sverigedemokraternas valkonferens där riksdagslistan ska röstas igenom. Nyheter Idag är på plats och rapporterar återkommande under hela dagen.

Kl 09.20 – Vi checkar in, dricker kaffe och packar upp kamera och dator. När vi ska ta foto till vår artikel möter vi en upprörd Robert Stenkvist, ombud från Stockholm.

– Varför ljuger ni? frågar Robert Stenkvist och förklarar att ryktena om att Stefan Jacobsson och Ola Svensson skulle ligga bakom den alternativa listan är falska.

– Det är jag och Fredrik Eriksson som gjort listan tillsammans! Så nu vet du, ryter Stenkvist och tar upp en läsplatta där han visar ett excelark med en lista på namn.

Stenkvist förklarar att vi spelar ”motståndarsidan” i händerna med våra tidigare avslöjanden, något som han var märkbart irriterad över. För att förvissa oss om att vi uppfattar allt rätt och riktigt bad vi Stenkvist förtydliga vilka motståndarsidan är.

– Valberedningen såklart, förklarade Stenkvist och fortsatte sin tillrättavisning.

– Det har ingenting med någon falangstrid alls att göra. Jag tycker ni ska sluta antyda sådana saker!

Vi lovade Stenkvist att återge det han förklarat för oss, vilket vi nu har gjort. Det är alltså Robert Stenkvist och Fredrik Eriksson som står bakom den alternativa listan, enligt Stenkvist.

Samtidigt kan Nyheter Idag avslöja att en annan som uppmanat till att rösta på den alternativa listan är före detta partiledaren Mikael Jansson som idag är riksdagsledamot. I ett internt mejl motiverar Jansson varför den alternativa listan är att föredra.

Mikael Jansson har tidigare av flera medier pekats ut som tillhörande en falang som står i opposition till partiledningen.

Det interna mejlet Mikael Jansson skickat inom partiet

Det interna mejlet Mikael Jansson skickat inom partiet

Kl 10.48 – Ombuden börjar gå in i möteslokalen. Nyheter Idag har intervjuat ordföranden i SD-kvinnor, Carina Herrstedt. Hon rasar över ett citat från Karin Lenmor på Svensk Damtidning, där Lenmor menar att ”Det finns inga smarta tongivande kvinnor hos er” när hon adresserar SD på frågan om varför de inte tar med någon kvinnlig sverigedemokrat i sin serie om framstående kvinnliga politiker. Det är i en intervju med tidningen Resumé Lenmor fäller citatet.

Vi kommer publicera ett videoklipp under dagen där Carina ryter ifrån mot Karin Lenmor.

Kl 11.20 – Partiledaren Jimmie Åkesson håller tal, tog bland annat upp situationen i Ukraina. Samtidigt får vi veta av en källa inom partiet att en tredje lista kan komma att föreslås på valkonferensen. Alltså utöver valberedningens lista och den alternativa listan vi tidigare rapporterat om, kan nu även ytterligare en tredje lista bli aktuell.

Kl. 13.30 – Ombuden äter lunch och minglar. Stämningen är uppsluppen och munter. Klockan 14.00 börjar debatten om listan, Nyheter Idag filmar allt. Vi kommer lägga upp hela debatten i efterhand. Vi har ännu inte fått ryktet om en tredje lista bekräftat, men vi jobbar på det. Samtidigt håller Jimmie Åkesson presskonferens just nu. Nyheter Idag kommer ställa ett antal frågor till Åkesson om en stund.

Vi har ett stort bildspel från dagen också som kommer upp på nätet senare under dagen.

Kl. 14.23 – Debatten är igång om valberedningens förslag. Hittills ett par yrkanden om alternativ lista. Ett yrkande med tonvikt på riksdagsledamot Thoralf Alfsson, att han ska få förnyat förtroende. Den lista Nyheter Idag avslöjade tidigare i veckan är aktull i debatten som ett förslag, bland flera har Robert Stenkvist yrkat bifall för den alternativa listan.

Kl. 14.32 – Att döma av applåder efter yrkande på respektive lista bedömer Chang Frick att någonstans runt 60-70% ser ut att stödja valberedningens förslag. Ett yrkande om en tredje variant av lista (som vi uppfattar det) har också framförts från talarstolen.

Kl. 14.51Carina Herrstedt, ordförande i SD-kvinnor underkänner den alternativa listan då den har för få kvinnor. Carinas egen äkta hälft från Landskrona, Stefan Olsson, var tidigare i talarstolen och klagade på kvotering. Hur de två kommer överrens i hemmet begriper ingen i partiet. Flera yrkanden på alternativa förslag har kommit i talarstolen.

I vår intervju med partiledaren Jimmie Åkesson ville han inte kommentera de enskilda förslagen i listan, däremot uttryckte han stöd och förtroende för valberedningen. Vi pressade honom både vad gäller Gustav Kasselstrand och Thoralf Alfsson. Den videointervjun kommer vi publicera senare.

Kl. 15.24 – I omröstningen kommer valberedningens förslag ställas mot avslag. Röstas avslag igenom kommer omröstningen bli plats för plats, eftersom flera alternativa listor finns, om vi förstått arbetsordningen rätt. Blir det inte avslag kommer valberedningens förslag fastställas som riksdagslista.

Kl 17.01 – Omröstningen avklarad, valberedningens förslag vann med 99 röster. Nyheter Idag satte en prognos om 105 röster för valberedningen. Vi var 6 röster ifrån.

Vi avslutar vår uppdaterade rapportering här. Senare kommer både videoklipp och bilder från dagen. Nu är det kaffe, lyssna skvaller och fixa med utrustning som gäller. Batterier ska laddas om en kollega ska åka vidare på nya uppdrag!

TEXTEN UPPDATERAS KONTINUERLIGT

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag